Στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων μεταφέρεται αυτόματα, με τάχιστες διαδικασίες και χωρίς κανένα αντάλλαγμα, η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις, μέσω του πολυνομοσχεδίου, που φέρνει τα πάνω-κάτω στην χώρα και στην λειτουργία της.
Ειδικότερα στο υπερταμείο θα μεταφερθούν οι συμμετοχές σε:
- ΟΑΣΑ,
- ΟΣΕ,
- ΟΑΚΑ,
- ΕΛΤΑ,
- «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών- το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ),
- «Ελληνικές Αλυκές»,
- ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ,
- Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου,
- Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας,
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης,
- ΔΕΗ (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ),
- HELEXPO,
- Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών,
- ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες),
- Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.
Επίσης σύμφωνα με το "ΑΠΕ-ΜΠΕ", μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, τα δικαιώματα εκμετάλλευση των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport.
Παράλληλα, θα μεταφερθούν στο υπερταμείο (ειδικότερα στο «πλοκάμι» αυτού, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) τα ακίνητα που είναι υπό τον έλεγχο υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών και τα οποία περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και είναι κατάλληλα για αξιοποίηση.
Αντίθετα, στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά με άλλη διάταξη προβλέπεται η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του 2017.
Σημειώνεται ότι, από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται συνολικά έσοδα 4,564 δισ. ευρώ την περίοδο 2017- 2021, τα οποία κατανέμονται σε 2,153 δισ. ευρώ εφέτος, σε 2,073 δισ. ευρώ το 2018, σε 143 εκατ. ευρώ το 2019, σε 109 εκατ. ευρώ το 2020 και σε 86 εκατ. ευρώ το 2021.