13 αλλαγές με το νέο Μνημόνιο

Ένα πλέγμα αλλαγών, 13 συνολικά στον αριθμό τους, φέρνει στον δημόσιο τομέα το νέο Μνημόνιο που ψηφίσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπει ανώτατα όρια στη μισθολογική δαπάνη αλλά και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων.

Μερίδα των αλλαγών έχει συμπεριληφθεί σε πλήθος μνημονιακών νομοθετημάτων, περιλαμβάνονται εκ νέου όμως με κάποιες υποτυπώδεις αλλαγές.

Αυτή τη φορά όμως, οι ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όπως αναλύει παρακάτω το "aftodioikisi.gr".

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα ακόλουθα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τα μέσα του 2018:

Μεσοπρόθεσμο πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2020 – 2021
Υιοθέτηση τριετούς στρατηγική μεταρρύθμισης στο Δημόσιο
Οι αποζημιώσεις για την επικίνδυνη εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέχρι τον Ιούνιο του 2017)
Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (μέχρι τον Ιούνιο του 2017)
Κινητικότητα στο Δημόσιο (Σεπτέμβριος 2017)
Μέτρα καλύτερου συντονισμού των ενεργειών των Υπουργείων (έως τον Οκτώβριο του 2017)
Τοποθέτηση γραμματέων στα Υπουργεία (έως το Δεκέμβριο του 2017)
Ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου (μέχρι το Δεκέμβριο του 2017)
Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (Ιανουάριος του 2018)
Μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών (μέχρι τον Ιανουάριο του 2018)
Διορισμοί επιτελικών στελεχών του Δημοσίου σε διευθυντικές θέσεις (μέχρι τον Απρίλιο του 2018)
Πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία (υλοποίηση προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2018)
Συνέχιση εντοπισμού παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο

Πιο αναλυτικά:

1) Μεσοπρόθεσμο πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2020 – 2021:

Το Μνημόνιο αναφέρει πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-20 θα καθορίσει ανώτατα όρια για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο δημόσιας απασχόλησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και θα εξασφαλίσει μια πτωτική πορεία του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου, μεταξύ άλλων με τη χρήση του κανόνα προσλήψεων -αποχωρήσεων.

Η αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων θα μεταβληθεί από το 1: 5 το 2016 στο 1: 4 το 2017 και το 1: 3 το 2018, ενώ θα απαλλάσσεται από τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου αριθμού προσλήψεων εκείνων που οφείλονται στην κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, εκτός από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από οριστική απόφαση του Δικαστηρίου θα απαιτήσουν τη λήψη μέτρων για να εξασφαλιστεί η τήρηση του προβλεπόμενου μισθολογικού κόστους στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018-21.

Επιπλέον, θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο μέσος όρος των συμβάσεων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται στη βάση δεδομένων της απογραφής, παραμένει αμετάβλητο το 2017 και το 2018 σε σύγκριση με το 2016, διατηρώντας το προβλεπόμενο μισθολογικό κόστος της γενικής κυβέρνησης.

Πρόσθετες προσωρινές συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών που προέρχονται από την κρίση των προσφύγων, τις φυσικές καταστροφές και την ανθρωπιστική κρίση θα εξαιρεθούν από το ανώτατο όριο.

2) Υιοθέτηση τριετούς στρατηγική μεταρρύθμισης:

Μέχρι το Μάιο του 2017, με βάση την ήδη εγκριθείσα νομοθεσία, η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει και θα υιοθετήσει μία τριετή στρατηγική μεταρρύθμισης (2017-2019), σε συμφωνία με την Κομισιόν, για :
• την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών
• τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών
• τη βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
• την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
• την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
• μια επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία πρέπει να προβλέπει
(α) τον ισχυρότερο συντονισμό των πολιτικών, τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού για την έγκαιρη αξιολόγηση και την ικανοποίηση των αναγκών πρόσληψης, την ενίσχυση των μονάδων πολιτικής σε βασικούς τομείς
(β) σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δύο βαθμίδες με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας και τον εξορθολογισμό των διοικητικών δομών των τοπικών αρχών
(γ) εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ και τοπικές επιχειρήσεις.
(δ) τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης
(ε) βελτιωμένη κινητικότητα στον δημόσιο τομέα για την καλύτερη χρήση των πόρων.

3) Οι αποζημιώσεις για την επικίνδυνη εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέχρι τον Ιούνιο του 2017):

Οι αποζημιώσεις για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017, μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας (βασικό παραδοτέο).

4) Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ( μέχρι τον Ιούνιο του 2017):

Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες και θα εκδώσουν την απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του αναθεωρημένου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης (προαπαιτούμενο). Η πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017 (βασικό παραδοτέο).

5) Κινητικότητα στο Δημόσιο (Σεπτέμβριος 2017):

Προκειμένου να εφαρμοστεί το σχήμα της μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο, τα οργανογράμματα όλων των Υπουργείων που χρειάζονται αναδιοργάνωση (που θα προσδιοριστούν στο Τεχνικό Μνημόνιο, με βάση έναν κατάλογο που θα παράσχουν οι αρχές) θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (προαπαιτούμενη δράση).

Οι περιγραφές θέσεων εργασίας θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2017, με τη συνεργασία της τεχνικής βοήθειας (βασικό παραδοτέο) και το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο).

Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των εργαζομένων θα ληφθεί από την υπηρεσία λήψης με κενή θέση, χωρίς συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων.

6) Μέτρα καλύτερου συντονισμού των ενεργειών των Υπουργείων (έως τον Οκτώβριο του 2017):

Η κυβέρνηση θα πρέπει, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο), -να αναπτύξει νέες δομές στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης που να είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία και τη διαιτησία των πολιτικών. – να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διαδικασία διυπουργικής διαβούλευσης πριν από την έναρξη των νομοθετικών προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας που θα διασφαλίζει ότι η υποβολή όλων των τροποποιήσεων της νομοθεσίας συντονίζεται με κεντρικό τρόπο. Οι τελευταίες θα υλοποιηθούν κυρίως με την ενίσχυση του ρόλου της υφιστάμενης Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και των προπαρασκευαστικών οργάνων εποπτείας και διακυβέρνησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα υπουργεία και ειδικότερα στο Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων.

7) Τοποθέτηση γραμματέων στα Υπουργεία (έως το Δεκέμβριο του 2017):

Η κυβέρνηση:

– θα υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της ευθύνης των διοικητικών γραμματέων, (προαπαιτούμενη ενέργεια)
– θα περάσει νομοθεσία για τον καθορισμό μισθών και αποζημιώσεων για τους διοικητικούς γραμματείς (προαπαιτούμενο).
– θα οριστικοποιήσει το διορισμό όλων των μελών της επιτροπής επιλογής των διοικητικών γραμματέων (προαπαιτούμενο).

Μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση θα απευθύνει την πρόσκληση για όλους τους διοικητικούς, αναπληρωματικούς και θεματικούς διοικητικούς γραμματείς των υπουργείων το Σεπτέμβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο). Όλοι οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο).

8) Ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου (μέχρι το Δεκέμβριο του 2017):

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει και θα εφαρμόσει ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών ελέγχων, αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, οι αρχές θα υποβάλουν στην Κομισιόν την πρόταση για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού ελέγχου. Το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως έως το Δεκέμβριο του 2017. Τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου θα αναπτυχθούν σε στενή συνεργασία με τις τρέχουσες δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διοικητική μεταρρύθμιση που αναλαμβάνονται αντίστοιχα από τον ΟΟΣΑ και την εμπειρογνωμοσύνη της Γαλλίας.

9) Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (Ιανουάριος του 2018):

Η κυβέρνηση θα περάσει νόμο για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων το 2018, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για το ενιαίο μισθολόγιο (προαπαιτούμενο).

10) Μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών (μέχρι τον Ιανουάριο του 2018):

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 το σημερινό σύστημα των προγραμμάτων σπουδών θα μεταρρυθμιστεί για να υπάρξει μια καλύτερη ερμηνεία των περιγραφών θέσεων εργασίας που θα αντικατοπτρίζεται στο μισθολόγιο.

11) Διορισμοί επιτελικών στελεχών του Δημοσίου σε διευθυντικές θέσεις (μέχρι τον Απρίλιο του 2018):

Η κυβέρνηση πρέπει έως τον Απρίλιο του 2018 να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα:

-Οι διορισμοί γενικών διευθυντών ανθρωπίνου δυναμικού τους ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2017 (προαπαιτούμενη δράση).
– Η πρόσκληση για Γενικούς Διευθυντές θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο). Οι διορισμοί τους θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο).
– Τον Ιανουάριο του 2018 θα ξεκινήσει η πρόσκληση για όλους τους διευθυντές, οι οποίοι θα διοριστούν έως τον Μάρτιο του 2018.
– Μέχρι το Μάρτιο του 2018, θα προκηρυχθεί η πρόσκληση για όλους τους Προϊσταμένους του Τμήματος και οι Αρχηγοί του Τμήματος θα διοριστούν μέχρι τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).

12) Πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία (υλοποίηση προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2018):

Οι αρχές θα αναλάβουν την εφαρμογή προγράμματος για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στη νομοθεσία.

Αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο κωδικοποίησης των κυριότερων νομοθεσιών που θα προταθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 και θα εφαρμοστούν πλήρως μέχρι τα τέλη του 2018.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία δημόσιας και ελεύθερης πρόσβασης ηλεκτρονικής πύλης που θα παρέχει πρόσβαση στη νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

13) Συνέχιση εντοπισμού παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο:

Οι αρχές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν τις παράνομες μισθώσεις και τις προσωρινές αγωγές, καθώς και πειθαρχικές υποθέσεις, και θα λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα επιβολής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αεροπορικές: Βγάζουν δισεκατομμύρια από «junk fees» λέει έκθεση του Κογκρέσου

Από το 2018 έως το 2023, πέντε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έβγαλαν πάνω από 12 δισεκατομμύρια …