Κυρίαρχη εργασία η "μερική απασχόληση" σε εμπόριο και τουρισμό!

«Θραύση» κάνει η μερική απασχόληση στους κλάδους του εμπορίου (16,4%) και του τουρισμού (10,5%), καταγράφοντας ποσοστά πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας (9,5% για το 2016). Με τις δουλειές πλήρους απασχόλησης να είναι όλο και πιο δυσεύρετες, η μερική απασχόληση στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης εκτινάχθηκε.
Έτσι σύμφωνα με το "dikaiologitika news", από το 5,7% που ήταν το 2008, αυξήθηκε στο 9,5% το 2016. Παρόλ’ αυτά το ποσοστό της Ελλάδας υπολείπεται σημαντικά της ΕΕ που είναι σχεδόν διπλάσιο (20,4%). Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι κλάδοι με μικρότερα ποσοστά είναι εκείνοι στους οποίους συμμετέχει το δημόσιο.
Για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση, μόλις το 0,9% του εργατικού δυναμικού απασχολείται με όρους μερικής απασχόλησης. Στην ΕΕ στον αντίστοιχο τομέα έχει μερική απασχόληση στο 13,5% κατά μέσο όρο… Ανάλογα μικρό ποσοστό εντοπίζεται και στον κλάδου του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου (2%) όταν βρίσκεται στο 5% στην ΕΕ.
Ίδια κατάσταση και στον τουρισμό και το εμπόριο, που μπορεί να βρίσκονται στο 10,5% και στο 16,4% αντίστοιχα στην Ελλάδα, όμως και πάλι τα ποσοστά αυτά υπολείπονται σημαντικά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 33,2% για τον τουρισμό και 23,7% για το εμπόριο.
Ο κλάδος της μεταποίησης είναι εκείνος που τα ελληνικά ποσοστά δείχνουν να βρίσκονται πλησιέστερα στα ευρωπαϊκά, στον τομέα της μερικής απασχόλησης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό για τη μεταποίηση είναι 6,1%, όταν είναι 7,8% για την ΕΕ.
Το γεγονός ότι όσο διατηρείται η κρίση τόσο η μερική απασχόληση αυξάνεται, δείχνει ότι χρόνο με τον χρόνο υιοθετούνται όλο και πιο ευέλικτα παραγωγικά μοντέλα. Εντύπωση προκαλεί ο κλάδος που καταγράφεται η υψηλότερη αύξηση μερικής απασχόλησης στη χώρα.
Πρόκειται για τις κατασκευές που από το 2,4% που ήταν το 2008 (στην ΕΕ 6,1%), εκτινάχθηκε το 2016 στο 16,5% (στην ΕΕ 8,1%). Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται από την απόλυτη κατάρρευση του συγκεκριμένου κλάδου κατά τη διάρκεια της κρίσης και τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν εκεί.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΜΤΠΥ. Πληρώνονται τα μερίσματα Β τριμήνου και αναδρομικά

Πληρώνονται τα μερίσματα Β τριμήνου και αναδρομικά. Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ενημερώνει τους …