Μετά το 2020 ο "κόφτης" στις συντάξεις

Σε νέα μελέτη τους ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και ο Βασίλης Μπέτσης, μιλούν για τον κίνδυνο να παραταθεί και μετά το 2020 ο «κόφτης» των δαπανών για χρηματοδότηση των συντάξεων, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4%.

Η μελέτη του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ) αναφέρει μάλιστα ότι η μέση σύνταξη μπορεί να πέσει τα επόμενα έτη στα 404 ευρώ, από τα 722 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων του 2015, το 58% του πληθυσμού δήλωσε ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ (από το σύνολο των 6.194.233 ατόμων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση) και το 75% δήλωσε ετήσιο εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ. Από την κατανομή των εισοδημάτων του 2015 προκύπτει ότι ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 735 ευρώ.

Όπως αναφέρει η μελέτη, εάν ληφθούν υπόψη και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, η μέση μηνιαία μεικτή σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ. Αν διαιρέσουμε τα 722 ευρώ που είναι σήμερα η μέση σύνταξη, με τα 1.300 ευρώ που ήταν ο μέσος μηνιαίος μισθός το 2010, διαπιστώνουμε ότι ο στιγμιαίος συντελεστής αναπλήρωσης είναι 55%.

Με τον μέσο μεικτό μισθό του εργαζόμενου σήμερα να διαμορφώνεται στα 735 ευρώ τον μήνα και τον στιγμιαίο συντελεστή αναπλήρωσης να διαμορφώνεται στο 55%, η σύνταξη που αντιστοιχεί ανέρχεται στα 404,25 ευρώ το μήνα.

Πότε ενεργοποιείται ο «κόφτης»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ρομπόλης, η πτώση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριας και επικουρικής σύνταξης) από 17,1% του ΑΕΠ το 2016 (30,2 δισ ευρώ συνταξιοδοτικές δαπάνες και 176 δισ ευρώ ΑΕΠ), σε 16% του ΑΕΠ το 2019 (31,8 δισ ευρώ συνταξιοδοτικές δαπάνες και 198 δισ ευρώ ΑΕΠ), προϋποθέτει μία μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν θα επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή, τότε από το 2018 και μετά θα λειτουργήσει ένας άλλος κόφτης, ο κόφτης των δαπανών για χρηματοδότηση των συντάξεων, προκειμένου να μη γίνει υπέρβαση του ορίου. Να μην υπερβούν, δηλαδή, οι δαπάνες για τις συντάξεις το 16% του ΑΕΠ.

«Τα παραπάνω δείχνουν ότι πιθανότατα το πρόβλημα δεν θα λυθεί, με αποτέλεσμα οι μειώσεις των συντάξεων να συνεχισθούν. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο στόχος για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4% είναι δυσπρόσιτος, εάν όχι μη ρεαλιστικός. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί το πρόβλημα θα παραταθεί και κατά την δεκαετία του 2020.

Το εύρημα αυτό αποδεικνύει με τον πιο εύληπτο τρόπο την αναγκαιότητα επανεξέτασης και επανασχεδιασμού του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», καταλήγει η μελέτη.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά σήμερα Δευτέρα (Θεοφάνια)

Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά σήμερα Δευτέρα (Θεοφάνια): Την Δευτέρα (Θεοφάνια) λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ …