Νέο σκληρό μνημόνιο στα σκαριά;

Σύμφωνα με τη Γερμανία, η μεταφορά τόκων μετά το τέλος του τρέχοντος δανείου, δηλαδή μετά το 2018, είναι ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Και φυσικά το Βερολίνο θα ζητήσει σύμβαση (δανειακή), η οποία θα συνοδεύεται από νέους όρους προς την Ελλάδα, δηλαδή ένα ακόμη μνημόνιο. Για πρώτη φορά το Βερολίνο και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνουν λύση για το ελληνικό χρέος.

Σε διαρροή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για de facto δάνειο, που θα πρέπει να συνοδευτεί από ανάλογη σύμβαση, δηλαδή νέο μνημόνιο μετά το 2018

Τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το χρέος σχολιάζει σε κείμενό του που διέρρευσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν απορρίπτει τους όρους του Μηχανισμού, ωστόσο χαρακτηρίζει ότι μια τέτοια περίπτωση αναβολής των τόκων «θα ήταν de facto ένα νέο δάνειο μεγέθους που εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων». «Ο εκτιμώμενος όγκος του αναβαλλόμενου τόκου ως το 2048 θα ήταν περίπου 118 με 123 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το έγγραφο, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το νέο αυτό μνημόνιο μάλιστα θα τεθεί σε ισχύ παράλληλα με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα εφαρμοστούν από το 2018.

Η συγκυρία της διαρροής βεβαίως δεν είναι τυχαία αφού η Γερμανία βρίσκεται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει της εκλογικής δοκιμασίας του Σεπτεμβρίου.
Τι προβλέπει το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, υπάρχει δυνατότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς κούρεμα, αλλά με μετάθεση της πληρωμής των τόκων μέχρι το 2048.

Όπως αναφέρει το Bloomberg και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ESM εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

Με ποια μέτρα μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας:

  • Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια
  • Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

Τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

  1. Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
  2. Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
  3. Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα ανέβαλλαν τη λήψη ποσού ως και 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται το Reuters και το Bloomberg, εξ ου και η αναφορά σε νέα μνημονιακή σύμβαση.

Όπως σχολιάζει πάντως το πρακτορείο Bloomberg, το σενάριο του ESM είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φορο-κίνητρα για εταιρείες και επενδυτές - Αλλάζουν οι κανόνες για την εισαγωγή εταιρειών

Ανατροπές στους «κανόνες» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και κίνητρα για τις εταιρείες  - Τι προβλέπει …