Ξεκινά η εμπορική διάθεση του ελληνικού ζεολίθου

Λίγο πριν από την εκκίνηση βρίσκεται το εγχείρημα της εξόρυξης, παραγωγής και εμπορικής διάθεσης ελληνικού ζεολίθου, που έχει περάσει από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση στην ελληνική αγορά του ελληνικού ζεολίθου, με την Ελλάδα να εντάσσεται πια στις χώρες παραγωγούς του ορυκτού με την πολύ μεγάλη χρησιμότητα.

Η εταιρεία Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά, με έδρα την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη διάνοιξη στη θέση Κόκκαλο των Πετρωτών Έβρου του ορυχείου (βλ.σχετ.φωτ.) και μετέφερε 2.000 τόνους ακατέργαστου ζεολίθου στην μονάδα της στην Άσσηρο. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η κατεργασία, η τυποποίηση και η διάθεση στην ελληνική αγορά του ζεόλιθου σε τιμή της τάξης των 200 ευρώ / τόνο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο ζεόλιθος, που υπάρχει στο Κόκκαλο των Πετρωτών Έβρου, είναι υψηλής περιεκτικότητας (85-90%) σε κλινοπτιλόλιθο, δηλαδή έχει πολύ μεγάλη απορροφητικότητα. Για να γίνει αντιληπτή η χρησιμότητά του, αρκεί να σημειωθεί ότι κατά την απολύμανση από τη ραδιενέργεια του Τσερνόμπιλ, χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 500 χιλιάδες τόνοι κλινοπτιλόλιθου, σύμφωνα με τον ερευνητή Νίκο Λυγερό. Ο κλινοπτιλόλιθος έχει μεγάλη χρησιμότητα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Έτσι, ο ζεόλιθος των πετρωτών θα κατευθυνθεί, σε πρώτη φάση, για χρήσεις στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ σε περίπου δύο χρόνια προβλέπεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στον Έβρο.

"Στόχος είναι οι εξαγωγές μέσω του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ζεολίθου τον οποίο σήμερα μεταφέρουμε από τα Πετρωτά στην μονάδα της Ασσήρου” εξηγεί ο μεταλλειολόγος μηχανικός και ιδρυτής της Όλυμπος Γιώργος Γεωργιάδης.

Σήμερα αναφέρει το "capital", η ελληνική αγορά καλύπτεται αποκλειστικά από εισαγωγές κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και δευτερευόντως από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Κίνα.

Γιατί είναι πολύτιμος ο ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος, η πέτρα που "βράζει”, είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρησιμοποιείται ακόμη από τη βιομηχανία καυσίμων για τη δημιουργία βενζίνης από ορυκτέλαια, τη βιομηχανία απορρυπαντικών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων.

Στην γεωργία, η χρήση ζεολίθου επιτρέπει την προστασία της καλλιέργειας από τις μυκητολογικές ασθένειες, τη συγκράτηση νερού και ιχνοστοιχείων στο έδαφος και την πλήρη αξιοποίηση των λιπασμάτων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γερμανία: Οι Μάσκ-ες της αγανάκτησης

Η φρίκη που νιώθουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι για τις ωμές παρεμβάσεις του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ …