Προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας, η οικονομική ανάκαμψη

Απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, όπως εξηγούν φορείς της αγοράς και εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού χώρου, αποτελεί η ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με υψηλούς και βιώσιμους  ρυθμούς ανάπτυξης, αν αναλυθεί το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ..

Χαρακτηριστικά τονίζεται:

  • Στο τέλος του 2016, από το σύνολο των 1.124.000 ανέργων, οι 807.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι, (χωρίς δουλειά για πάνω από έναν χρόνο), από τους οποίους οι 300.000 περίπου είναι άνω των 45 ετών και οι 170.000 περίπου είναι μεταξύ 20 και 29 ετών.
  • Η μείωση της ανεργίας θα είναι βασανιστικά αργή, εάν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για να κινητοποιηθεί η ιδιωτική οικονομία σε μία μαζική αναπτυξιακή εξόρμηση, πέραν της μέγιστης δραστηριοποίησης του κράτους, μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, οι οποίες να είναι αποτελεσματικές.
  • Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ανέργων είναι σήμερα μακροχρόνια άνεργοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία παρουσιάζει ο ΣΕΒ στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο, «συνολικά, κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 23,3% από 23,6%, το προηγούμενο τρίμηνο και 24,9%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 (τριμηνιαία στοιχεία, χωρίς εποχική διόρθωση).

  • Επίσης, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων υποχώρησε στο 69,9% από 71,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 70,3% το 1ο τρίμηνο του 2016. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά +1,5%, σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2016, με τους μισθωτούς να εμφανίζουν άνοδο κατά +1% και τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό κατά +3,3%.
  • Η αύξηση της απασχόλησης μεταφράζεται σε 53 χιλιάδες επιπλέον θέσεις, εκ των οποίων οι 19,5 χιλιάδες πλήρους απασχόλησης και οι 33,5 χιλιάδες μερικής απασχόλησης. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των μισθωτών με μόνιμη απασχόληση αυξήθηκε κατά +2,3%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός με προσωρινή απασχόληση μειώθηκε κατά -10,1%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 10,5%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,2%.
  • Η διατήρηση μίας σύγχρονης αγοράς εργασίας στην εποχή, μετά το πέρας της προσαρμογής με τα μνημόνια, αποτελεί απαραίτητο συστατικό μίας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας.
  • Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει να εκκινούν από το επίπεδο του κατώτατου μισθού, όπως καθορίζεται από το κράτος, που θα πρέπει να είναι ο υπέρτατος θεματοφύλακας της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, μετά από στοχευμένες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση αντικειμενικών παραμέτρων.
  • Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυνατότητα υπερίσχυσης των συμβάσεων που συνάπτονται πιο κοντά στο επίπεδο της επιχείρησης.
  • Τέλος, το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία πρέπει να ασκείται, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τους κανόνες που θέτουν οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσταση ακόμα στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και πολύ χαμηλές προσδοκίες, ενώ θεωρεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Εκτιμά δε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που να δείχνουν ότι η οικονομία βγαίνει από την ύφεση. «Οι κανόνες απορρύθμισης που έχουν επιβληθεί από το δεύτερο μνημόνιο στην αγορά εργασίας, δεν δημιουργούν απασχόληση. Αντίθετα, μοιράζουν τη φτώχεια» διευκρινίζει ο κ. Αργείτης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεοχαρόπουλος: Είναι μια καλή ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωράμε μπροστά

Αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες. Επανεκκίνηση από αύριο, περιμένουμε βέβαια τα αποτελέσματα σήμερα το βράδυ έτσι …