3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό

Την πρόθεση και την αποφασιστικότητα, να ξεκινήσουν από τις 3 Αυγούστου να διαχειρίζονται υποθέσεις διευθέτησης δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, δήλωσαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κτίριο του ΕΒΕΑ, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Σ’ αυτό συμφώνησε και το σύνολο των κοινωνικών φορέων, αλλά η επιμελητηριακής κοινότητα, διά του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, σημείωσε ο ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης, σημειώνοντας, ότι για την επιτυχία του, θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία όλων. Του δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος επιδιώκει να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, το οποίο ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, σε 100 δισ. προς το δημόσιο, και ύψος αγνώστου ποσού μεταξύ ιδιωτών.

Ο κ. Κουρμούσης δήλωσε ότι στις 3 Αυγούστου, θα είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, τονίζοντας ότι την επόμενη ημέρα από τη διευθέτηση του χρέους της, μια επιχείρηση θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, ώστε να μπορεί να υπαχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και λάβει τραπεζικό δανεισμό. Ο ίδιος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις επιχειρηματιών, σχετικά με τις πτυχές του νόμου.

Όποιος προσέλθει στον εξωδικαστικό, θα πρέπει να είναι έτοιμος να πει την αλήθεια, να αποκαλύψει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων και να είναι συνεργάσιμος, σημείωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Μύθο χαρακτήρισε τη φιλολογία ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης. «Εχουμε δεσμευθεί όλες οι τράπεζες να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια κατά 40% σε τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ήρθε η ώρα να το λύσουμε, διότι οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα θα είναι σημαντικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το "eisodima.g", αναφερόμενος στα προβλήματα, τόνισε ότι ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι οι συνεπής οφειλέτες και ποιοι είναι αυτοί που κοροϊδεύουν την κοινωνία, διότι δεν έχουμε πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, διότι δεν έχουμε πρόσβαση στις καταθέσεις που έχουν σε άλλες τράπεζες».

Μάλιστα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόβλεψη του νόμου ο οφειλέτης που προσφεύγει στον εξωδικαστικό να αποκαλύψει το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Έτσι θα μάθουμε ποιες είναι οι βιώσιμες και ποιες οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Θα είναι υπέρ της αγοράς να κλείσουν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες επιβιώνουν παρασιτικά σε βάρος των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε ως θετική παρέμβαση την προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων κατά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Αναφερόμενος στο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νόμου, σημείωσε ότι «ο χρόνος που μας δόθηκε για τη δημιουργία της πλατφόρμας, είναι πολύ λίγος. Χρειάζονταν τουλάχιστον ένας χρόνος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι. Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά στην πορεία θα τις επιλύσουμε με βελτιώσεις. Μέχρι τα τέλος του έτους, από πλευράς επιχειρησιακής ικανότητας θα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Καλαντώνης.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι τραπεζίτες
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Bank Περικλής Κιτριλάκης, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος και υπάρχει τέτοια κινητικότητα από πλευράς των τραπεζών να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Πρόκειται όμως για ένα μείζον πρόβλημα σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της τράπεζας, επεσήμανε ότι «έχουμε μπει στη διαδικασία κατηγοριοποίησης των οφειλών, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να απαντάμε πιο γρήγορα στις μικρές επιχειρήσεις, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος»

Ευκαιρία για τη συνολική αντιμετώπιση των δανείων, χαρακτήρισε το νόμο ο senior manager της Τράπεζας Πειραιώς Παναγιώτης Κουμεντάκος, σημειώνοντας ότι προετοιμαζόμαστε σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για την εφαρμογή του νόμου.

Ο Κωνσταντίνος Μπράτος, βοηθός γενικός διευθυντής Ενεργητικής Διαχείρισης Ληξιπρόθεσμου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας εστίασε στην ορθή εφαρμογή του νόμου από πλευράς των οφειλετών τονίζοντας ότι ο νόμος θα είναι αποτελεσματικός, «αρκεί αυτό που έχουμε μπροστά μας, να είναι το πραγματικό, όπως ορίζει ο νόμος».

Βελτιώσεις ζήτησε ο Κ. Μίχαλος
Nα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχέδιο, ώστε να μην επαναληφθεί το αρνητικό προηγούμενο του Νόμου Κατσέλη, στο πλαίσιο του οποίου εκκρεμούν ήδη περισσότερες από 150.000 αιτήσεις και οι ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν ως το 2032 . Αυτό ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «για το λόγο αυτό, έχουμε προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε να αναλάβουν τα Επιμελητήρια το ρόλο του διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.

Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ’ ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καββαθάς: Μπορεί να βοηθήσει ο εξωδικαστικός
«Εχουμε έναν όχι καλό νόμο. Αλλά σαφώς έχουμε ένα νόμο που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις που αποτρέψει χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων» τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Αυτό που έχει καθοριστικό ρόλο, είναι το τι θέλουν οι τράπεζες οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν ποια είναι η δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας που κατά 98% αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «οι οι τράπεζες τώρα θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία που επέδειξε η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία την περίοδο που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Η ΕΣΕΕ, επιθυμεί να πετύχει ο θεσμός, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ανέφερε ο αντιπρόεδρος των εμπόρων Κώστας Μουζακίτης, ενώ από την πλευρά η εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Χαρα Ζέρβα σημείωσε ότι η συναινετική επίλυση διαφορών, μόνο όφελος μπορούν να φέρουν στην οικονομία.

Eκτός εξωδικαστικού οι αγρότες- φυσικά πρόσωπα
Εκτός του πλαισίου που εισάγει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο οποίος εκκινεί στις 3 του ερχόμενου Αυγούστου, μένουν τελικά οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουρμούση αυτή η κατηγορία των αγροτών-φυσικών προσώπων μπορεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις «σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», που προφανώς ήδη ισχύουν, τονίζοντας ότι «δεν απαιτείται να υποβάλλουν αίτηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης, ο οποίος αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και στις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Τράπεζες, Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας), οι αγρότες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης, ακόμη και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, αλλά και προς όλες τις Τράπεζες(κατά συνέπεια και προς την τράπεζα Πειραιώς), συμπεριλαμβάνοντας και τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εξασφαλίζοντας γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών τους».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γερμανία: Οι Μάσκ-ες της αγανάκτησης

Η φρίκη που νιώθουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι για τις ωμές παρεμβάσεις του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ …