Απίστευτο! Οι 203 ημέρες σε χρήμα ενός εργαζόμενου, πάνε σε φόρους!

Οι Ελληνες πολίτες θα εργαστούν κατά μέσο όρο 203 ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ) 2017.

Η μελέτη, την οποία παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), καταδεικνύει ότι κάθε χρόνο οι πολίτες εργάζονται κατά μέσο όρο όλο και περισσότερες ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος, με το ρυθμό αύξησης να σημειώνει μάλιστα ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα παρουσιάζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και είναι αξιοσημείωτο ότι συγκριτικά με το 2006, οι Έλληνες εργάζονται 2 επιπλέον μήνες για το κράτος. Ενδεικτικά, το 2015 ο μέσος φορολογούμενος εργάστηκε 188 ημέρες για το κράτος.

Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για το 2016 δείχνουν όπως τα ανέλυσε το "kathimerini.gr"την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο μέσος Έλληνας εργάστηκε για το κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου. Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη αφού ο μέσος Γάλλος εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Τέλος, με βάση την εκτίμηση για το 2017 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Οικονομική Αναλύτρια και μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΦίΜ, Μιράντα Ξαφά, δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών».

Είναι σαφές ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των πολιτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εύρος των αρμοδιοτήτων του κράτους και το κόστος που αυτές συνεπάγονται θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, προκειμένου να προταθούν ρεαλιστικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα μικρότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο κράτος.

«Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η αντίστροφη πορεία αυτού του δείκτη», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του να προβληθεί η έρευνα από όλα τα ΜΜΕ, προκειμένου οι Έλληνες να είναι ενήμεροι για το πόσο εργάζονται πραγματικά για το κράτος.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο Titania Hotel για την παρουσίαση της έρευνας, μίλησαν οι: Άδωνις Γεωργιάδης (Αντιπρόεδρος Ν.Δ και Βουλευτής Β' Αθηνών), Μιράντα Ξαφά (μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΦίΜ - Οικονομική Αναλύτρια), Πρόδρομος Πύρρος (επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΦίΜ – συντάκτης της έρευνας) και Νίκος Ρώμπαπας (εκτελεστικός διευθυντής ΚΕΦίΜ).

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ) είναι η ημέρα του χρόνου στην οποία ο μέσος φορολογούμενος σταματάει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και ξεκινάει να το διαθέτει για δικές του ανάγκες και απαντά στο ερώτημα «μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζομαι για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος;» Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αποτύπωσης του συνολικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, καθώς και στη σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα παρελθόντα έτη, αλλά και με άλλες χώρες στις οποίες διεξάγονται αντίστοιχες έρευνες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,33%- Στα 208,82 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.406,20 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,33% και ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη …