Σε ένα μήνα ξεκινά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Είναι χιλιάδες οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να βρουν λύση στο πρόβλημα των οφειλών τους. Σε ένα μήνα ξεκινά η διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημά σας; Δικηγόρος απάντησε σε σειρά ερωτημάτων της εφημερίδας «Παρασκήνιο».

1. Ερώτηση: Πού απευθύνομαι προκειμένου να ενταχθώ στη ρύθμιση;
Απάντηση: Η σχετική σελίδα ένταξης υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μπορείτε να τη βρείτε στο www.keyd.gov.gr. Ο πολίτης μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική σελίδα με τους κωδικούς του Taxis.

2. Ερώτηση: Μια επιχείρηση, για να κάνει αίτηση για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα;
Απάντηση: Προσοχή!Δεν απαιτείται να έχει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά να αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη.

3. Ερώτηση: Καταχωρώ τους κωδικούς. Μετά τι κάνω;
Απάντηση: Εδώ, με την αναγραφή των κωδικών αναγνωρίζονται όλα τα στοιχεία και μπορεί πλέον ο ενδιαφερόμενος να ενταχθεί. Σε περίπτωση που δεν «κουμπώνουν» ή δεν επαληθεύονται τα στοιχεία, δεν προχωράει η διαδικασία.

4. Ερώτηση: Αναγράφονται όλα τα χρέη στη σελίδα;
Απάντηση: Αναγράφονται όλα! Χρέη σε τράπεζες,Εφορία,τελωνεία,Ταμεία.

5. Ερώτηση: Και μετά;
Απάντηση: Καταχωρούνται κατ’ αρχάς όλα τα δικαιολογητικά, η μελέτη βιωσιμότητας και η αξία της ακίνητης αλλά και της κινητής περιουσίας που έχει ο ενδιαφερόμενος.

6. Ερώτηση: Καταγραφή των πάντων δηλαδή…
Απάντηση: Βεβαίως! Τόσο για τον ίδιο, όσο και τα συνδεδεμένα μέλη με την επιχείρηση.

7. Ερώτηση: Και στοιχεία των μετόχων;
Απάντηση: Βεβαίως! Δηλώνονται όλα και όλοι.

8. Ερώτηση: Μετά ακολουθεί η υποβολή αίτησης;
Απάντηση: Μόλις ο πολίτης συμπληρώσει όλα τα δικαιολογητικά, ξεκινάει η υποβολή της αίτησης. Αμέσως μετά ξεκινάει η αναζήτηση του συντονιστή της υπόθεσης.

9. Ερώτηση: Τι είναι ο συντονιστής;
Απάντηση: Αυτός που θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση.

10. Ερώτηση: Τι κάνει ο συντονιστής;
Απάντηση: Αυτός εντός τριών ημερών πρέπει να απαντήσει αρνητικά ή θετικά, αν μπορεί ή όχι να αναλάβει την υπόθεση. Σε περίπτωση«ναι»,πρέπει σε πέντε μέρες να κάνει έλεγχο για την πληρότητα της αίτησης.

11. Ερώτηση: Αν δεν υπάρχουν κάποια δικαιολογητικά;
Απάντηση: Ο συντονιστής ειδοποιεί τον πολίτη,ο οποίος σε πέντε μέρες πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση με τα δικαιολογητικά που δεν έχει υποβάλει. Όταν ολοκληρωθεί η εξέλιξη αυτή, ξεκινά η διαδικασία.

12. Ερώτηση: Αμέσως μετά ακολουθούν οι πιστωτές;
Απάντηση: Ακριβώς!Ενημερώνονται όλοι!

13. Ερώτηση: Οι πιστωτές έχουν πρόσβαση σε όλο τον φάκελο;
Απάντηση: Όχι!Δεν μπορούν να δουν τις συνολικές οφειλές του ενδιαφερομένου και οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός πέντε ημερών εάν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τον οφειλέτη.

14. Ερώτηση: Αν το 50% των πιστωτών πει «ναι», ξεκινά η διαδικασία;
Απάντηση: Αμέσως.

15. Ερώτηση: Αν πει«όχι»;
Απάντηση: Ολοκληρώνεται –τελειώνει δηλαδή– σε αυτό το σημείο η διαδικασία. Αμέσως μετά ο συντονιστής δίνει προθεσμία 15 ημέρες στους πιστωτές να δουν τον φάκελο και να υποβάλουν τις προτάσεις. Αμέσως μετά, τους ζητάει να ψηφίσουν ποια πρόταση θέλει ο καθένας και μπαίνουμε στην τελική φάση, που μπορεί να κρατήσει έως και 10μηνο.

16. Ερώτηση: Εάν οι πιστωτές που έχουν το 60% του χρέους συμφωνήσουν;
Απάντηση: Τότε συντάσσεται πρακτικό που τους καλεί να συμφωνήσουν σε σύμβαση αναδιάρθρωσης. Αμέσως μετά, όλο το σχέδιο περνάει στην Εφορία, στα Ταμεία,στις τράπεζες και όπου οφείλει. Έτσι κλείνει η όλη φάση.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μελόνι | ΣΚΑΪ

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας, περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και η σημασία της λήψης …