Σε δύο βασικές κατευθύνσεις προσανατολίζει το Υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις συμβασιούχων και ταυτόχρονα να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, με διάρκεια μέχρι την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και το αργότερο έως τις 31.3.2018.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το υπουργείο προχωρά και σε μια διευκρίνηση, σχετικά με το καθεστώς της ανανέωσης των συμβάσεων, σε σχέση με τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων.
Χτες σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση στους δήμους και τη στάση που κρατούν απέναντι στην υπογραφή των νέων συμβάσεων. Η σύσκεψη έγινε στο φόντο και των πρώτων μαζικών απολύσεων συμβασιούχων που πραγματοποίησαν δήμοι της χώρας, αποφεύγοντας να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση του υπουργείου.
Οι δύο βασικές κατευθύνσεις και η απαραίτητη προϋπόθεση
Ωστόσο στην σύσκεψη, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, εκτιμήθηκε ότι οι δύο βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες περιγράφονται με σαφήνεια στην σχετική ρύθμιση Σκουρλέτη, προς τους δήμους, είναι:
Πρώτη: Να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων. Να κάνουν χρήση της εγκυκλίου για τις νέες συμβάσεις, και βάσει αυτής να εγκρίνουν την παράταση των συμβάσεων καλώντας τους συμβασιούχους να υπογράψουν νέες.
Δεύτερη: Να καταρτίσουν τα νέα οργανογράμματα για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καταθέσουν μέχρι 31 Ιουλίου, στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ετσι θα αποκτήσουν και το δικαίωμα υπογραφής των νέων συμβάσεων.
Σε ότι αφορά την διευκρίνηση. Πηγές του υπουργείου, μιλώντας στην "aftodioikisi.gr" ξεκαθάρισαν, ότι: «Δεν σχετίζεται ο αριθμός του αιτήματος των δήμων για μόνιμες προσλήψεις με τον αριθμό των συμβασιούχων που θα ανανεώσουν συμβάσεις. Ο αρχικός αριθμός θέσεων που θα ζητήσουν οι δήμοι μπορεί να διαφέρει από τον τελικό που πρέπει να ζητηθεί μετά την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων έως 31 Ιουλίου.».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας δήμος μπορεί να ζητήσει την πρόσληψη ακόμα και ενός μόνιμου υπαλλήλου, αλλά την ίδια στιγμή να ανανεώσει τις συμβάσεις πολλαπλάσιων συμβασιούχων, αν το δημοτικό συμβούλιο τις εγκρίνει γιατί χρειάζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών έως ότου προχωρήσει στις μόνιμες προσλήψεις.
- Ωστόσο, η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί αν δεν ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το υπουργείο για την πρόσληψη έστω και ενός μόνιμου υπαλλήλου.
Πειραιάς και Πάτρα οι πρώτοι
Ακριβώς αυτή τη διαδικασία ακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, εγκρίνοντας την υπογραφή νέων συμβάσεων για τους 224 συμβασιούχους που απασχολεί ο δήμος, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε να ζητήσει τις προσλήψεις 191 μόνιμων υπαλλήλων στον Τομέα Καθαριότητας, στις οποίες πιθανά θα προστεθούν και άλλες 60 θέσεις. Την Τετάρτη ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμος Πατρέων.
Οπως σημείωναν πηγές του ΥΠΕΣ, μέσω των συγκεκριμένων διαδικασιών οι δήμοι καλύπτονται πλήρως και για την μισθοδοσία των συμβασιούχων στο ενδιάμεσο διάστημα, αφού θα υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για υπογραφή νέων συμβάσεων.
Ειδικά, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόθεση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απλοποιούνται και οι διαδικασίες για την ανανέωση των συμβάσεων, των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων.