Λεωφόρος Βουλιαγμένης 602 Α, στάση του μετρό "Αργυρούπολη", Απρίλιος του 2015. Ο 22χρονος τότε αυτοδίδακτος γλύπτης, Τάσος Νυφαδόπουλος, παρουσίαζε το έργο του που αποκαλείται "Κρίση".
Είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό παγκοσμίως με θέμα την κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο δημιουργός του είχε εμπνευστεί από συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν φτάσει στα όρια τους και είχαν δει δικούς τους ανθρώπους να αυτοκτονούν λόγω των οικονομικών αδιεξόδων.
Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του απευθύνθηκαν σε διάφορους δήμους της Αθήνας και ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης δέχθηκε να τοποθετήσει το γλυπτό στην λεωφόρο Βουλιαγμένης 602, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα. Το γλυπτό δόθηκε στον δήμο δωρεάν και απεικονίζει έναν χρηματιστηριακό δείκτη και έναν απελπισμένο άνδρα, που κατρακυλά από πάνω του. Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του, ένας αυτοαποκαλούμενος "ιερέας" που κάνει "καριέρα" μέσω YouTube, αποφάσισε να το βανδαλίσει.
Το δούλευα για ενάμιση χρόνο και το δώρισα στον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού
Γνωστός στο κοινό των social media, ο μη αναγνωρισμένος από την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας, "πάτερ Κλεομένης", προσπαθεί να αυξήσει τη δημοφιλία του με βιντεάκια στα οποία φτύνει ATM, επιτίθεται σε ομοφυλόφιλους, κυνηγάει μάγισσες στο κέντρο της Αθήνας, αφορίζει κόσμο και ντουνιά και γενικά προκαλεί. Για πολλούς είναι "αστείος". Για άλλους είναι "γραφικός". Εν τέλει όμως, ο πάτερ Κλεομένης δεν έχει καθόλου πλάκα. Γιατί πέραν των υπολοίπων "παρανοϊκών" του δράσεων, δεν είναι καθόλου αστείο το να σπας και να βανδαλίζεις ένα έργο τέχνης που μιλάει για τα προβλήματα της κοινωνίας, το οποίο έχει παραχωρηθεί μάλιστα αφιλοκερδώς στο δημόσιο.
Παράνοια γενικώς και ειδικώς. Για τον όλο βανδαλισμό τοποθετήθηκε και ο καλλιτέχνης στο βίντεο που είδατε παραπάνω.
"Μιλάω δημόσια γι’ αυτό το γεγονός, γιατί αν επιτρέψω να περάσει έτσι είναι σαν να γίνομαι συνένοχος προς όποια άλλη πράξη βαρβαρότητας κάνει στο μέλλον σε δημόσια Τέχνη. Καλώ όλους να μοιραστούν αυτό το βίντεο στα social media που διαθέτουν ώστε να μη μείνουμε σιωπηροί σε μια τέτοια πράξη".
Τα δικά του σχόλια μιλάνε καλύτερα από τις δικές μας περιγραφές.