Σκληρές ΦΩΤΟ από το άγριο έγκλημα στο Λαγανά

Σκληρές φωτογραφίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καιν σοκάρουν από το νεκρό αμερικανό φοιτητή, της οποίες παρουσίασε η εκπομπή "LiveNews" του Epsilon, δείχνοντας τον άτυχο Bakari Jaward Henderson να βρίσκεται νεκρός στον δρόμο.

Οι εικόνες είναι σκληρές αλλά είναι και αυτές μαζί με τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, τα ντοκουμέντα του εγκλήματος που βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών.

Ο άτυχος τουρίστας τρέχει για να ξεφύγει από τους μετέπειτα δολοφόνους του αλλά δεν τα καταφέρνει. Τον πιάνουν και τον σκοτώνουν στο ξύλο. Όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, κάποιοι συνέχιζαν να τον χτυπούν ακόμα και όταν είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Τα χτυπήματα στο πρόσωπο του Bakari Jaward Henderson σφίγγουν το στομάχι.

 

Μαζικός εισαγωγικός και φθηνός τουρισμός, ατελείωτες ποσότητες νοθευμένου αλκοόλ, διακίνηση ναρκωτικών και, ενίοτε, ανθρώπων, κυκλώματα μπράβων και φυσικά ατελείωτοι ξυλοδαρμοί συνθέτουν το σκηνικό παρακμής που στήνεται με το που πέσει το πρωινό φως στον Λαγανά της Ζακύνθου.

Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Αυτό που άλλαξε τα πράγματα και έκανε κάποια στόματα να ανοίξουν ήταν η τραγική κατάληξή του νεαρού, ο οποίος είδε τη ζωή του να χάνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Οι ξυλοδαρμοί και οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεσπούν είτε λόγω της εχθρότητας που, σύμφωνα με μαρτυρίες, φαίνεται να υφίσταται μεταξύ Βρετανών και Σέρβων, είτε λόγω φυσικά της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών.

Τα «στρατόπεδα» στην περιοχή είναι χωρισμένα εδώ και καιρό. Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ φαίνεται ότι οι τουρίστες που προτιμούν τον Λαγανά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές προέρχονται κατά 80% απο την Βρετανία, κατά 18% από την Σερβία, ενώ οι υπόλοιποι είναι κατά κύριο λόγο Ιταλοί ή Ισραηλινοί.

Όπως καταμαρτυρούν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις σχέσεις μεταξύ Βρετανών και Σέρβων με αφορμή (και) τον πόλεμο που είχε γίνει στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Πολλές είναι μάλιστα οι μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες, ομάδες Σέρβων συγκρούονται με ομάδες Βρετανών αλλά και Αμερικανών επειδή απλά έτυχε να συναντηθούν στον δρόμο ή να ανταλλάξουν ματιές.

Όταν δε πέφτει η νύχτα και τα ναρκωτικά σε συνεργασία με το κακής ποιότητας αλκοόλ αρχίζουν να αλλάζουν τη βιοχημεία του σώματος και να μπερδεύουν το μυαλό, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Νεαροί τουρίστες, μαστουρωμένοι και σουρωμένοι, ξεχύνονται τρεκλίζοντας στα στενά του Λαγανά, μπαίνουν από το ένα μπαρ το άλλο (υπάρχουν περίπου 20 στην περιοχή), ξερνούν, κραυγάζουν και μαλώνουν, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να υπάρχει καν κάποιος λόγος.

Η... «προετοιμασία» ξεκινά από αργά το απόγευμα. Τα γκρουπ τουριστών οδηγούνται από τους επικεφαλής σε συγκεκριμένα καταστήματα ανάλογα με τα πάρτι που έχουν κάθε φορά. Όπως εξηγεί ένας από τους επιχειρηματίες της περιοχής μιλώντας στο zougla.gr, «τα γκρουπ, για παράδειγμα, των σέρβων με την καθοδήγηση των επικεφαλής τους πάνε στα καταστήματα που ανάλογα με την ημέρα έχουν σερβικό πάρτι. Σήμερα πάνε εδώ, την άλλη μέρα σε άλλο μαγαζί. Εννοείται πως από πριν έχει υπάρξει συννενόηση μεταξύ του επικεφαλής του γκρουπ και του μαγαζάτορα για τις τιμές των ποτών».

«Εκτός ελέγχου βγαίνουν και οι Βρετανοί καθώς έχουν την φιλοσοφία ότι κάθε μέρα πρέπει να πίνουν μέχρι τελικής πτώσης. Τόσο ώστε την επόμενη ημέρα να μην θυμούνται τίποτα» προσθέτει. Επειδή μάλιστα οι ξυλοδαρμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, το κάθε κατάστημα φροντίζει να έχει και την «ομάδα προστασίας» του. Μπράβους δηλαδή έτοιμους να επέμβουν προκειμένου να απομακρύνουν τους ενοχλητικούς πελάτες.

Φοροδιαφυγή, νοθευμένα ποτά και laughing gas

Όσον αφορά στα ποτά που προσφέρονται στα μαγαζιά του Λαγανά, επιχειρηματίες της περιοχής, σχολιάζοντας την ποιότητά τους σημειώνουν πως, ένεκα του μεγαλύτερου κέρδους, οι καταστηματάρχες προτιμούν ποτά Β’ και Γ’ διαλογής, ικανά να σε «στείλουν στο διάστημα» με μόλις μερικές γουλιές.
Τονίζουν παράλληλα, ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες καταστημάτων που για να γλυτώσουν από ενδεχόμενους ελέγχους, νοικιάζουν μεγάλα σκάφη και, έναντι 75 ευρώ το κεφάλι, βάζουν μέσα τους τουρίστες, τους μεταφέρουν σε απόσταση δύο μιλίων από την ακτή και τους προσφέρουν άφθονο ποτό (και όχι μόνο) χωρίς φυσικά να κοπεί ούτε μία απόδειξη.

Επιπλέον, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στο λεγόμενο αέριο γέλιου ή αλλιώς laughing gas, που τείνει να γίνει το προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην περιοχή καθώς πουλιέται ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έναντι 2 ευρώ.

Τι είναι όμως το laughing gas; Στην ουσία πρόκειται για μια φαινομενικά «αθώα» περιπέτεια με εισπνοή αερίου από μπαλόνι, που προκαλεί ευφορία, χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις και «ρίχνει» τις αναστολές. Η χρήση του ύπουλου και φτηνού ουσίας (που πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία) γίνεται απλά με το μπαλόνι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία.

Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα.

Η αστυνομία ακούει;

Όπως φαίνεται όχι. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή τα τελευταία χρόνια. Τα βίαια περιστατικά διαδέχονται καθημερινά το ένα το άλλο. Σύμφωνα μάλιστα με καλά ενημερωμένες πηγές από το νησί, οι συγκρούσεις μεταξύ τουριστών ξεπερνούν καθημερινά τις 10, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα -ιδιωτικά- πολυιατρεία της περιοχής με χτυπημένους και ματωμένους νεαρούς των οποίων συνήθως η ηλικία δεν ξεπερνά τα 20 έτη.

Αν και τα παραπάνω άγρια περιστατικά βρίσκονται σε γνώση των Αρχών, η εξακολούθηση του καθεστώτος παρανομίας καταδεικνύει ότι, είτε δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, είτε ότι κωφεύουν (για ποιο λόγο;).

Όπως προκύπτει πάντως από το ρεπορτάζ, οι εντολές που έχουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν προσανατολίζονται τόσο προς την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ των τουριστών, όσο προς στο κόψιμο κλήσεων για... ηχορύπανση ή για μέθη. Όπως λέει μάλιστα με νόημα ένας από τους κατοίκους της περιοχής στο zougla.gr «Το πρόβλημα με τα μπραβιλίκια και τους ξυλοδαρμούς είναι σαν να μην υπάρχει. Το θέμα είναι να βγαίνουν τα νούμερα, να διαμορφώνονται τα στατιστικά και να φαίνεται πως υπάρχει απόδοση».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης: «Ποιος λαΐκιζε όταν το 2019 υποσχόταν οριζόντια μείωση ΦΠΑ;»

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος …