10 κινήσεις καταστροφής της πρόσληψης

Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένος και οι υποψήφιοι ψάχνουν κάθε ευκαιρία που θα τους εξασφαλίσει μια ικανοποιητική δουλειά. Οι εργοδότες, λόγω της αυξημένης προσφοράς υποψηφίων, ελέγχουν τα προσόντα σου, αλλά κοιτούν επίσης πολύ προσεκτικά την αίτηση σου και τη συμπεριφορά σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για να πάρουν μια γεύση πως θα είναι η συμπεριφορά σου στη θέση που σου προσφέρουν.

Πρέπει σημειώνει το "topcvmakers.com" να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός καθ’ όλη τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας, αλλά και της διαδικασίας πρόσληψης σου, καθώς ακόμη και το μικρότερο λάθος μπορεί να σου στοιχίσει τη θέση εργασίας.

Παρακάτω, διαμορφώσαμε μια λίστα από τους πιο σημαντικούς λόγους που μπορεί να καταστρέψουν την αναζήτηση εργασίας σου. Διάβασε προσεκτικά καθέναν από αυτούς και σιγουρέψου πως είναι η τελευταία φορά που κάνεις το ίδιο λάθος!

1. Δεν ξαναδιάβασες την αίτηση σου

Τα γραμματικά και τα συντακτικά λάθη στο βιογραφικό σου είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να τεθείς εκτός παιχνιδιού στο παιχνίδι εύρεσης εργασίας. Το χειρότερο, όμως, είναι να γράψεις μια συνοδευτική επιστολή που να λέει πόσο ιδανικός υποψήφιος είσαι και να έχει το όνομα άλλης εταιρίας γραμμένο επάνω.

2. Τα στοιχεία επικοινωνίας σου είναι λανθασμένα ή ακατάλληλα

Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας σου, σιγουρέψου πως η διεύθυνση email και ο αριθμός τηλεφώνου είναι σωστά, έτσι ώστε να μπορούν να σε βρουν εύκολα οι εργοδότες. Επίσης, φρόντισε το όνομα στο email σου και ο τηλεφωνητής να είναι κατάλληλα, ώστε να δώσεις μια επαγγελματική εικόνα στον πιθανό εργοδότη σου αν σε καλέσει για συνέντευξη.

3. Δεν έκανες την έρευνα σου πριν τη συνέντευξη

Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις κάθε λεπτομέρεια για την εταιρία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις τις βασικές πληροφορίες που δίνονται μέσα από το επίσημο website της εταιρίας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά την αγγελία της θέση εργασίας και τις απαιτήσεις του εργοδότη για τη συγκεκριμένη θέση.

4. Δεν απάντησες γρήγορα

Αν ένας εργοδότης δείξει ενδιαφέρον και σου ζητήσει παραπάνω πληροφορίες ή κάποιο σχετικό υλικό, απάντησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν δεν απαντήσεις άμεσα ή αν δεν στείλεις το απαραίτητο υλικό εγκαίρως, δείχνεις πως μπορεί να μην είσαι σοβαρός για τη θέση αυτή ή πως δεν είσαι καλός στην τήρηση των προθεσμιών.

5. Δεν έφτασες εγκαίρως

Το να φτάσεις αργά σε μια συνέντευξη μπορεί να αποτελέσει κατευθείαν αιτία αποκλεισμού. Αν νομίζεις ότι θα αργήσεις στο ραντεβού σου, κάλεσε εγκαίρως τον εργοδότη και ενημέρωσε τον για την επικείμενη καθυστέρηση σου, ώστε να δείξεις πως σέβεσαι και εκτιμάς το χρόνο του. Αν φτάσεις αργά στη συνέντευξη σου, μην πανικοβληθείς, ενημέρωσε τον εργοδότη για το λόγο που άργησες και μετά «δώσ’ τα όλα» στη συνέντευξη.

6. Ζητάς πολλά χρήματα – ή πολύ λίγα

Ζητώντας λίγα χρήματα μπορεί να σημαίνει πως δεν είσαι αρκετά εκλεκτικός ως προς τις θέσεις εργασίας που αναζητάς, ή πως δεν έχεις κάνει καλά την έρευνα σου. Ζητώντας όμως ένα εξωφρενικά μεγάλο ποσό που δεν υποστηρίζεται από το budget της εταιρίας, αμέσως σου κλείνει την πόρτα για τη θέση. Αν υπάρχει ένας επιθυμητός μισθός που θέλεις να καλύψεις, δώσε μια προσέγγιση στον HR Manager για να ξέρει κι αυτός που περίπου κυμαίνεται η συμφωνία, αλλιώς άφησε τις μισθολογικές συζητήσεις για το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία πρόσληψης.

7. Δεν είπες όλη την αλήθεια

Αυτό είναι εξαιρετικά απλό – μην πεις ψέματα! Γνωρίζω καλά πως όλοι μας έχουμε μπει στον πειρασμό να «πειράξουμε» λίγο την εργασιακή μας εμπειρία, ώστε να φαινόμαστε οι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη θέση, αλλά αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα λάμψει. Αν χάσεις την εμπιστοσύνη του εργοδότη την ώρα της συνέντευξης, είναι απίθανο να βρεις το χρόνο να ανακάμψεις και να την κερδίσεις πάλι πίσω.

8. Δεν είσαι συνεπής (στην εικόνα σου)

Εμφανίζεσαι στην πρώτη συνέντευξη καλοχτενισμένος, γυαλισμένος και επαγγελματίας, και στη δεύτερη συνέντευξη πηγαίνεις ντυμένος casual και λίγο πιο χαλαρός. Μερικές εταιρίες έχουν επίτηδες αρκετούς γύρους συνεντεύξεων για να δουν αν είσαι συνεπής στην εικόνα που δείχνεις ως επαγγελματίας – καθώς θέλουν να δουν πως αυτή η εμφάνιση σου δεν είναι μια καλοσχεδιασμένη παράσταση μόνο και μόνο για να κερδίσεις τη δουλειά.

9. Δεν έχεις επαγγελματικές συστάσεις

Η συστατική επιστολή ενός καθηγητή είναι μια καλή αρχή αν έχεις αποφοιτήσει 1-2 χρόνια από το πανεπιστήμιο, αλλά μετά από αυτό θα χρειαστείς μια συστατική επιστολή ενός επαγγελματία (συνεργάτη, manager, διευθυντή, κλπ.) για να εξελίξεις την καριέρα σου. Ποτέ μην δώσεις συστατική επιστολή από συγγενικό πρόσωπο ή φίλο, οι οποίοι δε μπορούν να περιγράψουν αντικειμενικά τις δεξιότητές σου σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.

10. Βλέπεις μόνο τι μπορεί να προσφέρει η θέση σε εσένα

Αν και τα bonus, τα προνόμια, το ευέλικτο ωράριο και οι μέρες άδειας είναι όλα σημαντικά στοιχεία σε μια δουλειά, δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της συζήτησης στην πρώτη συνέντευξη με έναν εργοδότη. Ο HR Manager θέλει να δει τι έχεις να προσφέρεις εσύ στην εταιρία και μετά να σου πει τι έχει να προσφέρει η εταιρία σε εσένα. Η συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαίως αποδεκτή από εργαζόμενο και εργοδότη. Αν ο εργοδότης καταλάβει πως αναζητάς αυτό ακριβώς που προσφέρει, χωρίς να είσαι διατεθειμένος να δώσεις κάτι σε αντάλλαγμα, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη θέση στο τέλος!


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Έρχονται παρεμβάσεις για τις τιμές στα ασφάλιστρα υγείας

Κυβερνητική παρέμβαση για το ζήτημα των τιμών στα ασφάλιστρα υγείας προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΟ …