Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για 8 εκατ. φορολογουμένους με το νέο πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να είναι σχεδόν έτοιμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επιταχύνει όλες τις διαδικασίες, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο φθινόπωρο.
Έτσι θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι διαδικασίες κατασχέσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο από την πρώτη κιόλας στιγμή που αυτά θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσω του πλήρους ηλεκτρονικού φορολογικού προφίλ όλων των πολιτών, από την ώρα που ένα χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο, είτε αφορά την Εφορία και τα τελωνεία είτε τα ασφαλιστικά ταμεία, με το πάτημα ενός κουμπιού ο αρμόδιος υπάλληλος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές, τις ρυθμίσεις ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στη συνέχεια, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί (οι οποίοι από το φθινόπωρο θα είναι ηλεκτρονικοί), οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και οι αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί.
Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες, οι οποίες σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της ΑΑΔΕ.
Το σύστημα θα συλλέγει επίσης όλες τις πληροφορίες που θα κρίνονται απαραίτητες για το πλήρες προφίλ του οφειλέτη και τη συμπεριφορά του, όπως οι κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κ.α.
Με την έναρξη της αυτοματοποίησης των διαδικασιών θα υπάρχει ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών για το σύνολο του Δημοσίου και όλες οι κινήσεις, από την αποστολή των κατασχετηρίων έως την επιβολή των κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που χρωστούν θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», προτεραιότητα θα δοθεί σε δύο βασικές κατηγορίες οφειλετών: σε εκείνους με μεγάλα χρέη προς εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε αυτούς που, ενώ- βάσει του προφίλ τους και της οικονομικής κατάστασής τους – έχουν την οικονομική δυνατότητα, αποφεύγουν επιμελώς να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.