Με χρήματα γονέων και παπούδων ζουν οι νέοι στην Ελλάδα(Πίνακες)

Την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς» δηλώνουν ως βασική πηγή του εισοδήματός τους 48% των νέων Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς είναι η πιο συχνή πηγή εισοδήματος συγκριτικά με τη μισθωτή εργασία που είναι στο 45%».

Οι άνεργοι νέοι Έλληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι. Μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

Ποσοστό 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι νέοι διατίθενται να μετακομίσουν σε μιαν άλλη χώρα για να βρουν εργασία σε ποσοστό 75%, καθώς το 40,9% απάντησε «ναι» στη σχετική ερώτηση και το 34,1% «ίσως». Αιτία της έντονης τάσης φυγής προς το εξωτερικό είναι οι τρομακτικά χαμηλές απολαβές τους, καθώς οι Ελληνες από 18 έως 35 ετών έχουν στην πλειοψηφία τους ως βασική πηγή εισοδήματος το «χαρτζιλίκι» των γονέων τους και όχι την αμοιβή από την όποια εργασία τους.

Οι νέοι Έλληνες δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόµενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους.

Την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.

Μερικά ακόμα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται παρακάτω:

  • Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους.
  • Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους:

  • δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι,
  • έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης,
  • συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών),
  • εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, και
  • συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα

 

Ποιοι γονείς έχουν άνεργα παιδιά;

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το προφίλ των νέων ανέργων σήμερα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοστικής έρευνας, ανεξάρτητα από το προφίλ των γονιών τους, οι νέοι οι οποίοι:

  1. δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες»,
  2. αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς,
  3. δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι
  4. δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια, και
  5. είναι αυτοί που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Η μεγάλη ποσοτική έρευνα της διαΝΕΟσις διενεργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CUPESSE. Με αυτήν επιχειρεί:

  • να χαρτογραφήσει τις σχέσεις των νέων Ελλήνων με τους γονείς τους,
  • βνα καταγράψει πώς αυτές επηρεάζουν τη στάση τους απέναντι στην απασχόληση και την ανεργία, αλλά και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Η διαΝΕΟσις, ως ο φορέας που διεξάγει το ελληνικό σκέλος του έργου, επιχειρεί μέσα από αυτό να ανοίξει τη συζήτηση για τα δομικά, διαγενεακά και πολιτισμικά αίτια της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενημέρωση για απάτη μέσω τηλεφώνου (Caller ID Spoofing)

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για απάτη μέσω τηλεφώνου. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο των …