«Φρένο» στη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των περιβόητων καταπιστευμάτων (trusts) και αλλοδαπών ιδρυμάτων επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινώντας άμεσα εκτεταμένους ελέγχους.
Χρησιμοποιώντας τον νόμιμο «μανδύα» των καταπιστευμάτων και των αλλοδαπών ιδρυμάτων οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, καταθέσεις) αποφεύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν ενώ οικογενειακές περιουσίες μεταφέρονται στο εξωτερικό χωρίς να πληρωθούν στην Ελλάδα οι φόροι που αναλογούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "euro2day.gr" η ΑΑΔΕ έχει συντάξει ειδικό οδηγό για τον έλεγχο των διαχειριστών καταπιστευμάτων και των «ιδιοκτητών» και μελών αλλοδαπών ιδρυμάτων και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι καθώς και οδηγίες για τη φορολόγησή τους.
Θολό και αρρύθμιστο περιβάλλον
Μάλιστα όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της φορολογικής διοίκησης τα καταπιστεύματα λειτουργούν σε ένα θολό και αρρύθμιστο περιβάλλον ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα που χάνει το δημόσιο ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Στην ΑΑΔΕ έχουν φθάσει πολλές καταγγελίες και στοιχεία τα οποία έχουν εισαχθεί στο σύστημα ανάλυσης κινδύνου. Το σύστημα έχει τις «ύποπτες» υποθέσεις που θα ερευνηθούν άμεσα.
Στην περίπτωση των καταπιστευμάτων αρκετοί διαχειριστές εμφανίζονται να μην δηλώνουν τα εισοδήματα στην εφορία που απολαμβάνουν οι ίδιοι αλλά και αυτά που αποδίδουν στους δικαιούχους.
Σημειώνεται ότι το Καταπίστευμα είναι θεσμός του κληρονομικού δικαίου και όπως νομικά ορίζεται, είναι η σχέση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου ή εις θάνατο, από ένα πρόσωπο ο οποίος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία υπό τον έλεγχο άλλου προσώπου (Διαχειριστής) προς όφελος τρίτου (ο Δικαιούχος). Ο ιδρυτής δηλαδή, ορίζει για τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά ή ακίνητα) έναν διαχειριστή ο οποίος, βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας, ενεργεί προς όφελος ενός τρίτου προσώπου.
Όσον, αφορά στα αλλοδαπά ιδρύματα αυτά αποτελούν όχημα για τη μεταβίβαση στο εξωτερικό περιουσιακών στοιχείων χωρίς να καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην Ελλάδα.
«Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες και σύντομα, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα» αναφέρουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ.
Από τα στοιχεία των καταγγελιών προκύπτει ότι πολλοί που είχαν περάσει στο παρελθόν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αλλοδαπά ιδρύματα έχουν αποβιώσει. Ωστόσο, οι κληρονόμοι τους, δεν προχώρησαν ποτέ στην καταβολή φόρου κληρονομιάς τόσο για τα ακίνητα όσο και για τα μετρητά που φαίνεται να έχουν «φύγει» στο εξωτερικό.