Μεγάλες οι περικοπές, ιδιαίτερα στα ποσά που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, που θα κληθούν να αποδείξουν και πάλι ότι είναι ...ασθενείς. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθούν μέσα στο καλοκαίρι 35 επιδόματα και παροχές, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας που επιβάλλει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.
Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να μεταθέσουν τη μεταρρύθμιση για το 2018-2019, όμως η πίεση των δανειστών είναι ασφυκτική, καθώς θέλουν να προωθηθούν τα πάντα εντός του επόμενου πενταμήνου, δηλαδή το αργότερο έως το τέλος του 2017.
Καταρχάς τονίζει η εφημερίδα "Δημοκρατία" θα θεσπιστεί το επονομαζόμενο Καθολικό Επίδομα Αλληλεγγύης, που θα απορροφήσει πολλά προνοιακά επιδόματα. Οσα από αυτά «επιβιώσουν» αυτόνομα, θα επαναξιολογηθούν και σε πολλές περιπτώσεις θα περικοπούν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50%), σε συνδυασμό με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
Χιλιάδες πολίτες θα περάσουν από «ιερά εξέταση», καθώς θα πρέπει να αποδείξουν στα ΚΕΠΑ ότι όντως έχουν πρόβλημα και δικαιούνται τα επιδόματα αναπηρίας που λαμβάνουν, ενώ ταυτόχρονα η εισοδηματική τους κατάσταση είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη χορήγηση των επιδομάτων. Στην «προκρούστεια κλίνη» θα μπουν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπως και η επιδοτούμενη μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κονδύλια που δίνονται στις αντίστοιχες περιφέρειες και στους δήμους.
Πάντως, η αρχή θα γίνει με την αλλαγή του συστήματος οικογενειακών παροχών έως τον Νοέμβριο του 2017. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και συγκεκριμένα του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τροποποιηθούν προς το δυσμενέστερο τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για «κόφτη» στα 30.000 ευρώ ανά οικογένεια, αν και οι δανειστές πιέζουν ακόμη πιο χαμηλά, δηλαδή στα 20.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να αλλάξουν και οι παροχές αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας, όπως και η επιδότηση των μεταφορών (επιδότηση εισιτηρίων) για συνταξιούχους, ΑμεΑ, φοιτητές κ.ά., ώστε να έχουν εναρμονιστεί με τις νόρμες των δανειστών έως τον Ιούνιο του 2018.
Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι εκπαιδευτικές παροχές (εισοδήματα για παιδιά που σπουδάζουν, φοιτητικό, στεγαστικό κ.λπ.) προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους εφαρμόστηκαν περικοπές σε οικονομικές ενισχύσεις οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, στις επιδοτήσεις νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας έως 29 ετών, στα προνοιακά επιδόματα απροστάτευτων τέκνων κ.λπ.
Ορισμένα από τα επιδόματα που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να καταργηθούν ή έστω να τροποποιηθούν, είναι τα ακόλουθα:
- Τέκνων.
- Τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών.
- Ειδικής προστασίας μητρότητας
- Εισοδήματος για παιδιά που σπουδάζουν.
- Φοιτητικό - στεγαστικό.
- Γάμου.
- Απροστάτευτων τέκνων.
- Κάρτες μεταφοράς σε πολυτέκνους (ΚΤΕΛ).
- Εκπαιδευτικών δαπανών.
- Ενίσχυσης παιδιών φτωχών οικογενειών.
- Αναπηρίας.
- Επικουρικές συντάξεις αναπηρίας - ολικής ανικανότητας.
- Συμπληρωματικές συντάξεις για τυφλούς.
- Μακροχρόνια ανέργων.
- Χρηματοδότησης συνδικαλιστικών οργανώσεων.
- Διακοπών σε ανέργους.
- Διακοπών σε συνταξιούχους.
- Διακοπών σε συνταξιούχους με ειδικές ανάγκες.
- Κοινωνικού τουρισμού.
- Επιταγές τουρισμού σε ηλικιωμένους.
- Κατασκηνώσεων.
- Κατασκηνώσεων για παιδιά.
- Κατασκηνώσεων για αναπήρους.
- Μεταφορές μαθητών.
- Στήριξη σε φτωχούς και απροστάτευτα παιδιά.
- Στήριξη σε ομογενείς - επαναπατριζόμενους Ελληνες.
- Στήριξη νοικοκυριών ορεινών περιοχών.
- Περίθαλψης ανασφάλιστων.
- Ειδικός φορολογικός συντελεστής για ναυτικούς.
- Γεωργικού ντίζελ.