Τους κινδύνους που διατρέχουν οι γονείς με το να δείχνουν τις φωτογραφίες των παιδιών τους στα socia media, αποκαλύπτει ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, που εστιάζει ιδιαίτερα στο γεγονός, του συχνού φαινομένου οι νέοι γονείς να αναρτούν την φωτογραφία του νεογνού στα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης λέγοντας:
“Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί μας στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να την προσθέσει στη συλλογή του και να τη χρησιμοποιήσει με σκοπό τον εντοπισμό του για διάφορους σκοπούς που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε . Η φωτογραφία των παιδιών μας από τα γενέθλια του η τις γυμναστικές επίδειξης η από το σχολείο του , η από διαφορά αλλά μέρη …αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες τους όπου τα εκμεταλλεύονται ανάλογα παιδεραστές αλλά και απαγωγείς εφόσον τα παιδιά είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών .
Η έκθεση των παιδιών στα social media τα κάνει εύκολο στόχο για τους επίδοξους κακοποιούς καθόσον υπάρχουν αυτά ονομαστικοποιημένα στα δίκτυα με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολύ εύκολα Κ άμεσα για οποιαδήποτε χρήση.!! επίσης το παιδί εύκολα μπορεί να γίνει θύμα cyberbullying –Διαδικτυακός Εκφοβισμός., το οποίο αποτελεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του ψηφιακού μας κόσμου .
Με την έκθεση φωτογραφιών των παιδιών μας , μπορεί εύκολα κάποιος να κλέψει αυτήν και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο. Μια οικογενειακή φωτογραφία από μια κοινωνική εκδήλωση, σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να προσθέτουμε φωτογραφίες των παιδιών μας όταν είναι ημίγυμνα στη θάλασσα, ή γυμνά στο μπάνιο του σπιτιού μας. Αποφύγετε λοιπόν να ποστάρετε πολλές φωτογραφίες των παιδιών σας, έστω και μη αποκαλυπτικές ., ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με αυτή τη γνώμη, τότε πράξτε το με σύνεση και πολύ προσοχή. Παν μέτρον Άριστον.
Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε (όνομα παιδιού, όνομα μαιευτηρίου και σχολείων ή των οδών που κατοικείτε, ηλικίες των παιδιών κ.λπ.) Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Στην περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook, και έχει φωτογραφίες σε αυτό ενημερωθείτε άμεσα από τους ειδικούς και έπειτα μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του, όσο πιο αναλυτικά γίνεται, όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν το χρησιμοποιεί. Όπως ενημερώστε το παιδί σας ότι σε έρευνα διαδικτυακή στην Αυστραλία απέδειξε ότι οι παιδόφιλοι εντοπίζουν τα παιδιά που θέλουν να κακοποιήσουν μέσα από το Facebook και από τις προκλητικές φωτογραφίες που αναρτούν .!!!Συνιστώ φωτό στα κοινωνικά δίκτυα που δεν προκαλούν .
Παροτρύνετε το παιδί σας να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικό με τις ηλεκτρονικές του γνωριμίες γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για την ταυτότητα των συνομιλητών του.
Τονίστε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων ώστε να μην δίνει ποτέ τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. το κινητό του τηλέφωνο ή τη διεύθυνση κατοικίας του). Φυσικά, εσείς οι γονείς θα πρέπει να τονίσετε απαγορευτικά …στο παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μέσω διαδικτύου Ραντεβού στα τυφλά …!!!” Τα παιδιά είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός. Είναι το φως που πλημμυρίζει το σκοτάδι μας. Μας απλώνουν το χέρι, μας “εγκλωβίζουν” το δάχτυλο και αυτόματα εκείνη τη στιγμή, μας ζητούν την αγάπη μας και την προστασία μας, ας τα διαφυλάξουμε.