Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν μπει περίπου 2.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με στόχο να διαπιστωθεί αν δηλώνουν το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων τους και αν αποδίδουν στο δημόσιο τον ΦΠΑ που αναλογεί στον πραγματικό τζίρο τους.
Ο έλεγχος γίνεται με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από πηγές όπως οι διαδικτυακοί τόποι κρατήσεων δωματίων τα οποία και θα αντιπαραβληθούν με τα στοιχεία που έχουν δηλώσεις οι επιχειρήσεις στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ελέγχους με τέσσερα "σκαλοπάτια":
- Πρώτον, από τις 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχει επιλεγεί δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει η ΑΑΔΕ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.
- Δεύτερον, η ομάδα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και της πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών απο τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.
- Τρίτον, θα ακολουθήσει επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις, τις τιμές και τα έσοδα.
- Τέταρτον στάδιο είναι τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ της επιχείρησης.
Σε όσους διαπιστωθούν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων κρατήσεων μέσω ίντερνετ και των δηλώσεων ΦΠΑ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τη φορολογική νομοθεσία (πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα κλπ), καταλήγει το "capital.gr."