Ο μύθος για τους Έλληνες που καταρρίπτεται

Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούμε ότι είμαστε η χώρα του καφέ όμως όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία η χώρα μας απέχει πολύ από την κορυφή και με τα νέα φορολογικά μέτρα μάλλον απομακρύνεται αντί να πλησιάζει.

Μία πρόσφατα έρευνα (σ.σ. δεύτερο εξάμηνο του 2016) που πραγματοποίησε η εταιρεία IPSOS για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας ΝΝ Ελλάς, αποτυπώνει το πως διαχειρίζονται οι Έλληνες τα ζητήματα που αφορούν την υγεία τους και καταγράφει τις καθημερινές συνήθειες και τρόπο ζωής που σχετίζονται με την υγεία. Η έρευνα έγινε πανελλαδικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 60 ετών. Από αυτή την έρευνα θα παρουσιάσουμε σήμερα την σχέση του Έλληνα με τον καφέ.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων προκύπτει ότι 35% πίνει 2 καφέδες την ημέρα, με δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία (32%) αυτούς που πίνουν 1 καφέ. 17% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι δεν πίνουν κανένα καφέ ενώ 12% τρεις καφέδες. Τέλος υπάρχει ένα ποσοστό 3% που αναφέρει ότι θα πιει τουλάχιστον τέσσερις σε ημερήσια βάση.

Στην μάχη των φύλων κερδίζουν οι άντρες καθώς είναι οι πρωταθλητές στις υψηλές καταναλώσεις με 15% έναντι 10% στις γυναίκες στους 3 καφέδες ημερησίως και 5% έναντι 2% στην ανώτερη κλίμακα.

Ένας μύθος, αυτός που θέλει την νεολαία να πίνει περισσότερο καφέ, καταρρίπτεται και επίσημα από την έρευνα. Η παγκόσμια τάση που θέλει την νεολαία να ακολουθεί ένα πιο προσεγμένο τρόπο ζωής στις καθημερινές της συνήθειες βρίσκει εφαρμογή και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα η μη κατανάλωση καφέ στις ηλικίες 18-29 είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα οι νέοι σε ποσοστό 27% απάντησαν ότι δεν πίνουν ούτε ένα καφέ την ημέρα όταν στην ηλιακή ζώνη 30-44 το ποσοστό πέφτει σε 13% και στους 45-60 σε 14%. Οι τελευταίοι είναι και πρωταθλητές στις υψηλές καταναλώσεις.

Σε γεωγραφικό επίπεδο δεν μπορεί να προκύψει κάποιο σαφές συμπέρασμα. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι η περιοχή με ένα ελαφρύ προβάδισμα στην μη κατανάλωση του ροφήματος (18% έναντι 17% της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας) όμως είναι και αυτή που βρίσκεται να προηγείται στις υψηλές καταναλώσεις με έναν ποσοστό 16% (έναντι 12% Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας) να δηλώνει ότι πίνει 3 καφέδες ημερησίως ενώ προηγείται και στην υψηλότερη κατανάλωση.

Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (η ανώτερη μεσαία τάξη και η μεσαία τάξη: Α/Β) φαίνεται ότι πίνουν περισσότερο καφέ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες (C1: κατώτερη μεσαία τάξη, C2: εργατική τάξη D/E: κατώτερο ανειδίκευτο προσωπικό / άνεργοι).

Όπως καταλήγει το "news247" ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο καφές συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία στην χώρα μας. Όπως φαίνεται και από τον πίνακα οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι καταναλώνουν πολύ περισσότερους καφέδες σε σχέση με τους ελλιποβαρείς και αυτούς με φυσιολογικό βάρος.


 

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2025»

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2025» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών Σημειώνεται πως …