Δεν πληρώσατε την 1η δόση του φόρου εισοδήματος;

 

O κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων, η επιβολή αναγκαστικών μέτρων με κυριότερη μορφή τη δέσμευση καταθέσεων και η επιβολή προσαυξήσεων είναι οι τρεις κυριότερες συνέπειες για όσους άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέχρι να φτάσει βέβαια κανείς στην εσχάτη των ποινών, θα υποστεί τις... οχλήσεις από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ η οποία θέλει να ανεβάσει το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές: 80%. Ο δρόμος θα είναι μακρύς καθώς υπολογίζεται ότι την πρώτη δόση πλήρωσαν μόλις οι 7 στους 10.

Οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει –πιθανότατα αύριο- να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα του πρώτου κρίσιμου μήνα της φετινής χρονιάς. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εισπράξεις, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα θα «κουκουλωθεί» σε αυτή τη φάση λόγω… πλαστικού χρήματος. Αν ωστόσο, οι τρεις στους 10 που έχασαν τη χθεσινή ημερομηνία της 31ης Ιουλίου εξακολουθήσουν να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το πρόβλημα θα φανεί πολύ έντονα μέσα στο φθινόπωρο. Ήδη, η αρμόδια ΑΑΔΕ ετοιμάζει κύμα ενημερωτικών μηνυμάτων σε όσους «έχασαν» την προθεσμία της 31ης Ιουλίου με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πάνω από το 80%. Αυτός είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από την ομάδα των δανειστών μέσω του τεχνικού μνημονίου.

Πολλοί φορολογούμενοι καταγράφει το "fpress" που επέλεξαν τη λύση της πιστωτικής κάρτας για να μεταθέσουν στο μέλλον την αποπληρωμή του φόρου, εμφανίζονται στα αρχεία της εφορίας ότι εξόφλησαν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Στην πραγματικότητα, η εφορία παίρνει τα λεφτά της από την τράπεζα και ο φορολογούμενος χρωστάει στις τράπεζες αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο υπέρογκων προσαυξήσεων αν δεν καταβάλλει τις δόσεις στην ώρα τους. Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου θα κλείσουν αν όχι με υπέρβαση στόχου, τουλάχιστον εντός των στόχων. Αυτή η εικόνα βέβαια, θα είναι σε ένα βαθμό πλασματική καθώς για τον μήνα Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει περίπου 1,2 δις. ευρώ από τα εκκαθαριστικά (χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις).

Για τους τρεις στους 10 που δεν πλήρωσαν την εφορία, οι συνέπειες είναι λίγο πολύ γνωστές: προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης του φόρου, κίνδυνος επιβολής των αναγκαστικών μέτρων (σ.σ σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι ο αριθμός αυτών που έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού ξεπερνά τα 950 χιλιάδες άτομα) αλλά και κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων η διατήρηση της οποίας προϋποθέτει ότι θα πληρώνονται εμπρόθεσμα οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις θα βρεθούν και όσοι υποχρεωθούν για κάποιο λόγο είτε να καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους, είτε να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

Το εφάπαξ πρόστιμο για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ανέρχεται:

  • Στα 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει κάποια έναρξη επαγγέλματος.
  • Στα 250 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας (απλογραφικά βιβλία)
  • Στα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Εκτός από το πρόστιμο, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης επιφέρει και προσαυξήσεις του 0,73% οι οποίες επιβάλλονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Αν η αρχική εκκαθάριση έβγαζε μηδενικό αποτέλεσμα και μετά την τροποποιητική δήλωση προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου. Η ημερομηνία έναρξης υπολογισμού των προσαυξήσεων είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης δηλαδή η 31η Ιουλίου.
  2. Αν το αρχικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό και το καινούργιο αποτέλεσμα χρεωστικό.
  3. Αν το αρχικό αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό τότε οι προσαυξήσεις θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται είτε το καινούργιο αποτέλεσμα φέρνει περισσότερο είτε λιγότερο φόρο.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χορήγηση προσωπικής διαφοράς μισθού στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου

Χορήγηση προσωπικής διαφοράς μισθού στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα με διατάξεις του νόμου 5042/2023, η …