Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να καταβάλουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 εισφορές για τον κλάδο της επικούρησης και του εφάπαξ, πέραν των εισφορών υπέρ του ενιαίου Ταμείου ΕΦΚΑ.
Την διευκρίνιση αυτή έδωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι οι επιπλέον εισφορές θα υπολογισθούν στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 και θα καταβληθούν σε 11 δόσεις.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, τα ειδοποιητήρια μπορεί να παραληφθούν και τον Οκτώβριο από τους ασφαλισμένους, καθώς η έκδοσή τους σχετίζεται με την εκκαθάριση των μητρώων των Ταμείων.
Ο κ. Πετρόπουλος είπε, επίσης, ότι την επιβάρυνση αυτή θα δεχθούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι που ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ, από τους συνολικά 660.000 του Οργανισμού, ενώ χαρακτήρισε ανακριβή τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιπλέον επιβάρυνση 250.000 ασφαλισμένων.
«Δεν πρόκειται για νέες επιβαρύνσεις, αλλά για ποσά που είχαν θεσμοθετηθεί με παλαιότερη νομοθεσία» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.
Ερωτηθείς για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στον ΟΑΕΕ δημοσιογράφοι που εργάζονταν ως μισθωτοί και διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, είπε ότι οι απαιτήσεις του Οργανισμού στηρίζονται σε παλαιότερες διατάξεις και νόμους, τους οποίους χαρακτήρισε «παράλογους».
Συνεχίζοντας, διευκρίνισε πως το μέτρο δεν αφορά όσους είχαν πάρει απαλλαγή από το πρώην ΤΕΒΕ ή δεν είχαν εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι η ταχύτητα στην έκδοση των νέων συντάξεων βελτιώνεται συνεχώς.
«Στις αρχές του 2015, είχαμε 160.000 εκκρεμείς συντάξεις και στο τέλος του Ιουνίου 104.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί προσωρινές» σημείωσε.
Για τα εφάπαξ είπε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 εκκρεμούσε η καταβολή περισσοτέρων από 60.000 εφάπαξ και σήμερα έχουν καταβληθεί 37.000 εφάπαξ.
Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κατά 70% για τους αυτοαπασχολούμενους, από 50% έως 55% που ήταν, όπως είπε, και κατά 16% για τους μισθωτούς.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης ζήτησε από τους εργαζόμενους του Δημοσίου να μην είναι υπό τον φόβο του παρελθόντος, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου η αξιολόγηση οδηγούσε σε απολύσεις και μετακινήσεις, να είναι πιο συγκρατημένοι και να δουν ποια είναι η σημερινή αξιολόγηση και που αποβλέπει.
«Θέλουμε ένα Δημόσιο ακόμα καλύτερο και για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους πολίτες», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ότι «η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η Ελλάδα της πατρίδας θρησκείας οικογένειας», με δεδομένες τις θέσεις του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ για το θέμα αυτό, ο κ. Πετρόπουλος είπε πως «πρέπει να σκύψουμε στους διανοητές του 18ου αιώνα, όπως ο Μοντεσκιέ, αλλά και στους σύγχρονους, όπως ο Χάμπερμας και μετά να συζητήσουμε για την ελευθερία ατόμου της συνείδησης και της πίστης, αυτά που το Σύνταγμά μας πρεσβεύει. Αυτά υποστηρίζουμε».