ΔΩΡΕΑΝ μεταπτυχιακές σπουδές

Oι περισσότεροι θέλουμε να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό αλλά δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Η περίπτωση της Αγγλίας φαντάζει εξωπραγματική για πολλούς γιατί τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η ζωή είναι πολύ ακριβή.

Ωστόσο όπως ακταγράφει το "hepis.gr" υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη όπου τα μεταπτυχιακά είναι δωρεάν. Αυτό δε σημαίνει πως η ζωή δεν είναι ακριβή. Αν και με διάφορα επιδόματα ή υποτροφίες που μπορείς να διεκδικήσεις μπορείς να την κάνεις σίγουρα πιο οικονομική.

Γαλλία

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς για σπουδές παγκοσμίως. Κάθε χρόνο την επιλέγουν 300,000 φοιτητές. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας εκπληκτικός προορισμός, τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν δωρεάν. Αυτό που πληρώνεις είναι η εγγραφή, η οποία κυμαίνεται από 200 έως 400€. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως την εθνικότητα του φοιτητή.

Ωστόσο εάν θέλεις να πας στα λεγόμενα «Grandes écoles» δηλαδή για να σπουδάσεις φυσική, μηχανικός ή κάτι για επιχειρήσεις, το κόστος αυξάνεται, το ίδιο και ο βαθμός δυσκολίας για να μπεις. Το κόστος κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ τον χρόνο.

Το θέμα όμως με την Γαλλία είναι πώς έχει ελάχιστα αγγλόφωνα πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι με δίδακτρα, σε αντίθεση με τα δημόσια τα οποία είναι όλα γαλλόφωνα και δωρεάν. Επομένως θα πρέπει σίγουρα να ξέρεις γαλλικά εάν θέλεις να πας εκεί και να είναι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο .

Γερμανία

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας έχει παγκοσμίως πολύ καλή φήμη και είναι εξίσου σχεδόν δωρεάν. Λίγο πιο ακριβό βέβαια από το γαλλικό αφού πρέπει να πληρώνεις 100 έως 250 ευρώ το εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ακαδημία το κόστος για ένα μήνα φοιτητικής ζωής στη Γερμανία κυμαίνεται στα 800 ευρώ. Οπότε καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για μια πολύ καλή και οικονομική επιλογή.

Στη Γερμανία υπάρχουν αγγλόφωνα πανεπιστήμια ωστόσο θα ήταν καλό να γνωρίζεις καλά γερμανικά πριν πας.

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο μπορεί να είναι μικρό αλλά έχει πανεπιστήμια με εξαιρετική φήμη. Έχει περίπου 500,000 κατοίκους που προέρχονται από το εξωτερικό!

Στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου οι φοιτητές πληρώνουν 400 ευρώ για τα δύο πρώτα εξάμηνα και μετά το κόστος μειώνεται σε 200 ευρώ κάθε εξάμηνο.

Δανία

Η Δανία είναι μια δημοφιλής επιλογή για σπουδές. Οι ξένοι φοιτητές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους δανούς, άρα έχουν το δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία.

Ωστόσο η Δανία είναι μια ακριβή χώρα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν πάτε εκεί.

Ισπανία

Στην Ισπανία οι ευρωπαίοι φοιτητές πληρώνουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο γύρω στα 680-1,280 ευρώ τον χρόνο.

Το Ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι λίγο περίεργο και οι φοιτητές χρεώνονται με credits. Ένα credit κοστίζει από 9-16 ευρώ για bachelor, ενώ για master ή phD είναι λίγο πιο ακριβό και κοστίζει από 21-27ευρώ, πάντως συνολικά το κόστος θα βγει όσο είπαμε παραπάνω.

Φινλανδία

Εάν σου αρέσουν οι βόρειες χώρες, η Φινλανδία είναι η πιο οικονομική απ’ όλες. Τα φινλανδικά πανεπιστήμια δε χρεώνουν τους φοιτητές τίποτα ούτε για το bachelor, ούτε για το master, ούτε για το phD, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους.

Ωστόσο για να πάρεις άδεια παραμονής θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις εισόδημα τουλάχιστον 560 ευρώ τον μήνα, αν και το μέσος κόστος ζωής στην χώρα είναι γύρω στα 700-900 ευρώ. Οι φοιτητές μπορούν να δουλεύουν 25 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο δεν θα προτείναμε να επιλέξετε μια δουλειά part-time, ειδικά εάν δεν μιλάτε Φινλανδικά ή Σουηδικά….

Αυστρία

Η Αυστρία μπορεί να είναι λίγο ακριβή σαν χώρα αλλά εάν είσαι Ευρωπαίος φοιτητής μπορείς να σπουδάσεις δωρεάν, εάν τελειώσεις τις σπουδές σου στην ώρα τους. Τι εννοούμε με αυτό;

Στην Αυστρία εάν δεν καταφέρεις να τελειώσεις τη σχολή στα 8 εξάμηνα που έχουν (όσον αφορά το bachelor), έξι εξάμηνο (όσον αφορά το Master), θα χρεώνεσαι 360 ευρώ το εξάμηνο! Ωστόσο τα χρήματα είναι λίγα, εάν σκεφτεί κανείς τα έξοδα που θα είχε ένα αντίστοιχο εξάμηνο στην Αγγλία…

Εάν επιλέξεις ένα δημόσιο πανεπιστήμιο τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις 18 ευρώ για την φοιτητική ασφάλεια.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …