Αναμένονται μεγάλες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της ΕΚΤ και της Fed το φθινόπωρο και οι αγορές assets των κεντρικών τραπεζών ήδη μειώνονται έντονα στις αναπτυγμένες χώρες, όπως σημειώνει η Citigroup στην νέα της έκθεση Global Economic Outlook.
Όπως επισημαίνει, κατά την άποψή της, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο ισχυρή αυτή τη στιγμή από ό, τι εδώ και χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να αντέξει την αυστηρή νομισματική πολιτική.
Ωστόσο όπως αναλύει το "capital", τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους κεντρικούς τραπεζίτες και η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να μετατραπεί άμεσα και έντονα σε πολύ αυστηρή, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο στις μεγάλες οικονομίες.
Ο κύριος κίνδυνος από το tapering σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν έντονα αρνητικά στη νομισματική αυστηρότητα, όπως τονίζει η Citi.
Έρχεται το παγκόσμιο tapering
H Citi αναμένει ότι οι αγορές assets των κεντρικών τραπεζών διεθνώς θα μειωθούν δραστικά από περίπου 100 δισ. δολάρια / μήνα προς το απόλυτο μηδέν μέχρι το τέλος του 2018, το οποίο και το αποκαλεί "global tapering". Οι καθαρές αγορές έχουν ήδη μειωθεί από την πρόσφατη κορυφή τους στα μέσα του 2016, καθώς η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν μειώσει τις αγορές τους, ωστόσο δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις έρχονται προσεχώς.
Πρώτον, αναμένεται η Fed να ανακοινώσει, κατά τη συνεδρίαση της FOMC στις 20 Σεπτεμβρίου, ότι θα αρχίσει τη σταδιακή μείωση του ισολογισμού της τον Οκτώβριο, ξεκινώντας από 10 δισ. δολάρια το μήνα πιθανότατα τον Οκτώβριο, αυξάνοντας στα 50 δισ. δολάρια το μήνα στο δ' τρίμηνο του 2018.
Δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ότι θα μειώσει τις μηνιαίες καθαρές αγορές assets από τον Ιανουάριο του 2018, ίσως σε 40-45 δισ. ευρώ το μήνα από τα σημερινά 60 δισ. το μήνα.
Εν τω μεταξύ, αναμένεται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να μειώσει περαιτέρω τις αγορές της.
Η παγκόσμια οικονομία βάζει δυναμικά "μπροστά"
Η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή με τις κύριες οικονομικές προβλέψεις της Citi να παραμένουν ως επί το πλείστον αμετάβλητες. Συνεχίζει να αναμένει αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,1% ετησίως το 2017 και στο 3,3% το 2018, από αύξηση 2,5% το 2016.
Οι προβλέψεις τόσο για τις ανεπτυγμένες αγορές όσο και για τις αναδυόμενες είναι επίσης σχεδόν αμετάβλητες με την αμερικάνικη τράπεζα να αναμένει αύξηση 2,1% και 2,2% στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2017 και 2018, αντίστοιχα, μετά το 1,6% το 2016, ενώ στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται αύξηση 4,5% το 2017 (+ 0,1%) και 4,7% το 2018, μετά από 3,9% το 2016.
Citi: Ετοιμαστείτε για το παγκόσμιο tapering - Tι θα συμβεί σε αγορές και οικονομία
Η Citi αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2017 για τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, το Μεξικό, την Τουρκία, και για το 2017 και το 2018 για την Ιταλία και την Ιαπωνία. Αντίθετα, αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ινδονησία και την Κολομβία για το 2017.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, και εδώ οι προβλέψεις της Citi παραμένουν αμετάβλητες, αναμένοντας ανάπτυξη τη τάξης ου 0,7% φέτος και 1,1% το 2018.
O πληθωρισμός παραμένει "κολλημένος"
Παρόλο που η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες αγορές, ο πληθωρισμός είναι κάπως βραδύτερος από τον αναμενόμενο. Η Citi αναμένει τον παγκόσμιο πληθωρισμό να κινείται στο 2,4% το 2017 (-0,1% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν) και επίσης στο 2,4% το 2018, μετά από 2,2% το 2016.
Στις ανεπτυγμένες αγορές αναμένεται στο 1,5% τόσο στο 2017 όσο και στο 2018, ενώ στις αναδυόμενες 3,7% και 3,5% αντίστοιχα. Η Citi προχώρησε σε καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό της Βρετανίας το 2017 και το 2018 καθώς και για την ευρωζώνη 2018 στο 1,2% από 1,5% που εκτιμάται ότι θα αγγίξει φέτος.
Αυξάνονται οι ανησυχίες για την χρηματοοικονομική σταθερότητα – Κίνδυνος διόρθωσης στις αγορές
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ο κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης στις αγορές εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά στις συνομιλίες "παικτών" των αγορών όπως και στις ομιλίες των στελεχών της κεντρικής τράπεζας (η Yellen αναμένεται να μιλήσει για την χρηματοοικονομική σταθερότητα στο Jackson Hole). Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ορισμένα από τα μέτρα αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως τα μέτρα αποτίμησης της χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με το ΑΕΠ ή οι κυκλικά προσαρμοσμένες αναλογίες τιμών-κερδών, βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές. Πολλοί αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών, όπως ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης William Dudley, διαπίστωσαν ότι οι θετικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να δώσουν σε μια κεντρική τράπεζα μεγαλύτερο περιθώριο για την απόσυρση μακροοικονομικών κινήτρων.
Αντίθετα, ωστόσο, για να έχει το tapering μακροπρόθεσμο μακροοικονομικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προηγηθεί σημαντική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, όπως σημαντικές μειώσεις στις τιμές των assets. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι τέτοιες διορθώσεις στις αγορές είναι πιθανές και ένα μεγάλο sell-off είναι πράγματι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια προοπτική σε αυτή τη συγκυρία.
Η Citi τονίζει ότι οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα πρέπει να είναι σχετικά έντονες ώστε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ανάπτυξη. Το σενάριο όπου οι μακροοικονομικές επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι μεγάλες είναι εκείνο όπου το οικονομικό στρες είναι αρκετά σοβαρό για να προκαλέσει αύξηση των εταιρικών defaults ή μεγάλες μειώσεις των καθαρών εισοδημάτων των νοικοκυριών για να προκαλέσει σημαντική μείωση των δαπανών των νοικοκυριών. Προς το παρόν, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης διόρθωσης στις αγορές μετοχών και ομολόγων είναι ένας λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν προσοχή και να απομακρύνουν τα μέτρα τόνωσης πολύ σταδιακά.
Τι θα γίνει με τα spreads των ομολόγων
Ο χαμηλός πληθωρισμός και η επακόλουθη συνεχής αναπροσαρμογή των προσδοκιών της Fed θα πρέπει να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις, όπως εκτιμά η Citi η οποία βλέπει τις αποδόσεις στα αμερικανικά Treasuries να αγγίζουν το 2% στο τρίτο τρίμηνο. Στην πτώση των αποδόσεων θα συμβάλει επίσης και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, ιδίως με την προθεσμία για το "ταβάνι" του χρέους που λήγει στις αρχές Οκτωβρίου.
Σε ότι αφορά τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης, η Citi σημειώνει ότι τα γερμανικά Bunds έχουν σημειώσει ράλι το καλοκαίρι, αλλά οι πολιτικές για τους ισολογισμούς της Fed και της ΕΚΤ είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα ελαφρώς πιο bearish κλίμα στο τέλος του έτους.
Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των ισολογισμών στις 20 Σεπτεμβρίου και η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβεβαιώσει μια μείωση για το 2018 στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό είναι πιθανό να είναι το βασικό ζήτημα για τις αγορές μετά το διαλείμματα του καλοκαιριού και να δικαιολογήσει μια άνοδο κατά 10 με 15 μ.β στις αποδόσεις του Bund.
Για την ευρωπεριφέρεια, η μείωση των βραχυπρόθεσμων πολιτικών κινδύνων και το υποστηρικτικό επενδυτικό κλίμα σε ότι αφορά τα risk assets έχει βοηθήσει στην μείωση των spreads της περιφέρειας. Ωστόσο, το τέλος της... καλοκαιρινής αυτής διάθεσης πλησιάζει και παρόλο που ίσως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν ο χειμώνας έρχεται για τα spreads, παρατηρείται έντονη αύξηση της προσφοράς ομολόγων το Σεπτέμβριο. Το tapering της ΕΚΤ χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή, ακόμη και κάτω από τα σενάρια της "ήπιας υλοποίησης". Η Citi εκτιμά ότι θα σημειωθεί διεύρυνση στα spreads της περιφέρειας στο υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ οι ιταλικοί πολιτικοί κίνδυνοι στο πρώτο τρίμηνο του 2018 πιθανόν να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.