Απόφαση ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις

Με την… όρεξη θα μείνουν τα εκατομμύρια των οφειλετών του δημοσίου - εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων - που πιστεύουν ότι επίκειται ρύθμιση των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις.

Οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν σε αυτή τη φάση την έγκριση για κάτι τέτοιο και το μόνο που θα γίνει είναι να εκδοθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας οι αποφάσεις που προβλέπονται από τον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι αποφάσεις αυτές θα προβλέπουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων μπορούν να ενταχθούν στην πτωχευτική διαδικασία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ θα αποκλείονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και λοιπά φυσικά πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση εξηγεί το "fpress.gr", η ρύθμιση την οποία προετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε ό,τι αφορά στις οφειλές της εφορίας και το υπουργείο Εργασίας για τα χρέη στα ταμεία θα είναι σκληρή. Ο αριθμός των δόσεων θα συνδέεται με το ύψος της οφειλής αλλά δεν θα παρέχεται καμία προστασία στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ενώ το δημόσιο θα μπορεί να αξιώσει την εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα του οφειλέτη.

Έτσι, από τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που έχουν οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ή και στα δύο, χρήση των διατάξεων που θα εξειδικευτούν με τις υπουργικές αποφάσεις θα μπορούν να κάνουν –θεωρητικά- μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Και αυτοί όμως, στην πράξη θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά καθώς θα πρέπει να κρίνουν σε συνεργασία με τους λογιστές και τους δικηγόρους τους αν αξίζει να θέσουν την ακίνητη περιουσία τους ή το υπόλοιπο των τραπεζικών τους λογαριασμών στη… διάθεση του δημοσίου μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα αποπληρωμής μιας οφειλής σε δόσεις οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα φτάνουν στις 120. Από την άλλη, διέξοδο θα μπορέσουν να βρουν όσοι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά έχουν συσσωρεύσει μέχρι και το τέλος του 2016 οφειλές της τάξεως των μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Όπως θα προβλέπει και η απόφαση που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών –αντίστοιχο θα είναι και το περιεχόμενο της ρύθμισης για τα ασφαλιστικά ταμεία- ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από το ύψος της οφειλής ενώ θα μπορούν να κάνουν χρήση και όσοι χρωστούν ποσά μικρότερα των 20.000 ευρώ. Όπως αναφέρει και ο νόμος –ο οποίος θα αναλύεται περαιτέρω με την απόφαση: «Ειδικώς στις περιπτώσεις οφειλετών με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι εξής κανόνες:

1. για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οφειλών συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού,
2. για βασικές οφειλές άνω των τριών χιλιάδων 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή μαζί με τις προσαυξήσεις ή τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής θα μπορεί να γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση πενήντα (50) ευρώ, χωρίς και πάλι δυνατότητα «κουρέματος»

Για μεγαλύτερα ποσά, η ρύθμιση θα μπορεί να προβλέπει και «κούρεμα» ειδικά προστίμων και προσαυξήσεων. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέλθει οριστική αποπληρωμή της οφειλής και να μην χαθεί η ρύθμιση σε βάθος χρόνου (σ.σ θα προβλέπεται ότι αν δεν εξυπηρετηθεί η ρύθμιση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 60 ημερών, τότε θα χάνεται).

Όσοι καταφέρουν να ενταχθούν, αυτό που θα κερδίσουν, πέραν των δόσεων, είναι:

α) το γεγονός ότι αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη.

β) η αναστολή της ποινικής δίωξης εφόσον έχει τελεστεί αδίκημα που επιφέρει και άσκηση ποινικής δίωξης. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος

γ) επί των οφειλών προς το δημόσιο (είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία) δεν θα υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

Για να τα εκατομμύρια των οφειλετών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των υπό έκδοση υπουργικών αποφάσεων το φθινόπωρο αλλά και το νέο έτος θα είναι πολύ δύσκολα. Η μοναδική διέξοδος, θα είναι η ρύθμιση των 12 δόσεων που προβλέπει η πάγια νομοθεσία τόσο για την εφορία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ οι 24 δόσεις προβλέπονται μεν από τη νομοθεσία αλλά δίδονται με πολύ μεγάλη δυσκολία από τους επικεφαλής των Δ.Ο.Υ). Η κυβέρνηση θα ήθελε να αναβιώσει ένα καθεστώς ρύθμισης τύπου 100 δόσεων και για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα αλλά η στάση των δανειστών παραμένει άκαμπτη. Άλλωστε, οι τελευταίοι αισθάνονται και «δικαιωμένοι» από την επιλογή τους αυτή καθώς τα έσοδα «παρελθόντων ετών» τα οποία τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τις ολιγόμηνες ρυθμίσεις των 12 δόσεων και τις κατασχέσεις υπεραποδίδουν για δεύτερη συνεχή χρονιά έναντι των στόχων. Η όποια συζήτηση για νέα ρύθμιση, θα ξαναγίνει μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.

upd: Την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διευθέτηση των χρεών προς την κοινωνική ασφάλιση προαναγγέλλει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». Η ρύθμιση θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων θα είναι 120 αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα | ΣΚΑΪ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο …