Διευκρινίσεις και διευκολύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ 2017

Από την Κυριακή όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες, άνω των 7,5 εκατομμυρίων, θα πάρουν στα χέρια τους, μέσω του Τaxisnet, τα εκκαθαριστικά του σκληρότερου φόρου όλων των εποχών και μάλιστα από αριστερή κυβέρνηση, τον οποίο είχε καταγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση!

Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 θα μπουν στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα φυσικά πρόσωπα που πρέπει να πληρώσουν 2,7 δισ. ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλλουν 448 εκατ. ευρώ. Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα), ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ (2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα), ενώ οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν και φέτος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με δεδομένο ότι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται από 35 έως 40% την περίοδο 2010 - 2016.

Το «Παρασκήνιο» απευθύνθηκε στην ειδικό επί των ακινήτων νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, η οποία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των αναγνωστών του.

Ερώτηση: Τι ισχύει φέτος για τον ΕΝΦΙΑ;

Απάντηση: Δεν έχει αλλαγές. Έχει όμως παγίδες.

Ερώτηση: Πώς θα πληρωθεί;

Απάντηση: Σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε για το 2018;

Απάντηση: Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο ζητάει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να πληρωθεί αμέσως μετά τον Μάρτιο. Δηλαδή η α΄ δόση να ξεκινήσει από τον Μάρτιο!

Ερώτηση: Με τα χωράφια τι γίνεται;

Απάντηση: Η απαλλαγή των αγροτεμαχίων θα ισχύσει και το 2017.

Ερώτηση: Τι ισχύει με τις απαλλαγές;

Απάντηση: Ισχύουν όσα και επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Δηλαδή 100% απαλλαγή για ανάπηρους άνω του 80% και του 50%, για τρίτεκνους και πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  2. Σύνολο επιφάνειας κτισμάτων τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  3. Η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ερώτηση: Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές;

Απάντηση: Ναι, με τις ίδιες.

Ερώτηση: Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ποιοι δικαιούνται;

Απάντηση: Οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή αυτές που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ερώτηση: Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τον φόρο ακινήτων;

Απάντηση: Πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Με βάση αυτό θα υπολογιστεί ο νέος φόρος του 2018. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2018 θα εκδοθούν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ερώτηση: Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ;

Απάντηση: Εκεί θέλουν να πάμε οι δανειστές! Να ξέρετε ότι αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή μια πλατφόρμα πληροφόρησης για την αντικειμενικότερη θεώρηση των αξιών των ακινήτων, έως ότου φτάσουμε στον Δεκέμβριο, που θα έχουμε ίδιες εμπορικές και αντικειμενικές αξίες

Ερώτηση: Τελικά ποια λάθη επηρεάζουν την τελική τιμή του φόρου;

Απάντηση: Είναι πολλά! Δείτε.

  •  Προσοχή στο ημιτελές κτίσμα: Αν δεν το δηλώσετε, χάνεται η έκπτωση 60%.
  •  Λάθη στα αγροτεμάχια: Αν δεν έχει περιγραφεί με απόλυτο τρόπο η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη αρχική βασική αξία ολόκληρου του νομού.
  •  Ακίνητο σε αγροτεμάχιο: Αν δηλωθούν τα ακίνητα ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο.
  •  Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον υψηλό κύριο.
  •  Οι βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%.
  •  Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρεύμα: Πως διαμορφώνονται οι τιμές στα τιμολόγια Οκτωβρίου

Τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου οπότε θα έχει «κλείσει» η …