Το διπλό φορολογικό κίνητρο οδηγεί στο... «σπάσιμο» των περιουσιών

Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στα συγγενικά πρόσωπα (κυρίως από σύζυγο σε σύζυγο ή σε παιδιά τα οποία υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση) έχει πλέον διπλό κίνητρο, ενώ κοστίζει διπλά στον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Το πρώτο κίνητρο είναι να μην υπόκειται ο φορολογούμενος στον υψηλό συντελεστή του 45% (ή έως και 55% μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης). Αν για παράδειγμα ο πατέρας έχει ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ, ενώ επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης 376 ευρώ.

Μεταβιβάζοντας τονίζει η "Καθημερινή" το 50% της πλήρους κυριότητας στο παιδί του, ο πατέρας πετυχαίνει να μειώσει τον φόρο από τα 6.376 ευρώ στα 1.800 ευρώ, ενώ επιπλέον 1.800 ευρώ καλείται να πληρώσει το τέκνο.

  • Το δεύτερο κίνητρο έχει να κάνει με την αποφυγή του συμπληρωματικού φόρου. Η κυβέρνηση μείωσε το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι και το 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός των υπόχρεων να αυξηθεί από τους 298.967 που ήταν το 2015 στους 452.989 το 2016.

Φέτος, είναι πολύ πιθανό να προκύψει μείωση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν την υπαγωγή στον συμπληρωματικό φόρο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σχοινάς: Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης

Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής …