Ανατροπές είχαμε από τον Αύγουστο στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, μετά την απελευθέρωση του ανοίγματός τους από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι συγκεκριμένοι καταθετικοί λογαριασμοί είναι ιδιαίτερα προνομιακοί, καθώς προσφέρουν επιτόκια έως και τετραπλάσια σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης.
Συγκεκριμένα, προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν έως και το 1,25% κι αυτό για μικρά ποσά, ακόμη και κάτω του χιλιάρικου!
Επιπλέον, προσφέρονται άλλα προϊόντα, όπως δάνεια και κάρτες, με προνομιακούς όρους, όπως πχ. η δωρεάν συνδρομή ή τα μειωμένα έξοδα.
Αλλαγές στα capital controls
Αυτό που άλλαξε με την τελευταία ΠΝΠ για τα capital controls είναι η δυνατότητα ανοίγματος νέου λογαριασμού, ακόμη κι αν ο καταθέτης διατηρεί άλλο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, κάτι που έως και μέχρι πρότινος απαγορευόταν.
Πλέον, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε όποια τράπεζα επιθυμούν.
Εξάλλου όπως αναφέρει το "moneyonline.gr" είναι δυνατή η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από μια τράπεζα σε άλλη, στην οποία αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην τελευταία τράπεζα.
Άρα μπορούν να απολαμβάνουν τα παραπάνω προνόμια και να εισπράττουν το μισθό τους στην τράπεζα που ο εργοδότης εξυπηρετεί τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του.
Τι ισχύει με αναλήψεις
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις περιπτώσεις αυτές θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών μόνο από τη μια από τις δυο τράπεζες, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (Customer ID) προϋπήρχαν και στις δυο τράπεζες.
Ο καθορισμός της τράπεζας, από την οποία ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών, βάσει του κωδικού πελάτη (Customer ID), γίνεται με υπεύθυνη δήλωσή του, η οποία κατατίθεται και στις δύο τράπεζες.
Η απαγόρευση αυτή έχει στόχο να μην διπλασιάζεται το ποσό στο οποίο μπορεί να κάνει ανάληψη ο εργαζόμενος, καθώς ο γενικός κανόνας είναι ότι μπορεί να «σηκώσει» 1.800 μηνιαίας από 1/9/2017.
Αν δινόταν στο εργαζόμενο να κάνει αναλήψεις μετρητών και από τις δύο τράπεζες, τότε θα διπλασιαζόταν το ποσό που θα μπορούσε να «σηκώσει».