Σε δουλειές του ποδαριού, οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Η πλήρης αποσάθρωση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση εργαζόμενους και συνταξιούχους, και μάλιστα οι προβλέψεις είναι ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, με μισθούς των 350 ευρώ, την ανεργία στα ύψη, την επέλαση των ελαστικών μορφών εργασίας που αποτελούν, πλέον, κανόνα στην ελληνική αγορά και την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, που αποκτά πλέον χαρακτήρα μάστιγας. Το εφιαλτικό αυτό τοπίο για μισθωτούς και συνταξιούχους παρουσιάζει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, με τίτλο "νεόπτωχοι εργαζόμενοι και φτωχοί συνταξιούχοι".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξαγγελίες Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφή της 13ης σύνταξης, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αύξηση του αφορολόγητου κλπ όχι μόνο έμειναν στα χαρτιά, αλλά και δείχνουν τη μεγάλη απόσταση λόγων και έργων της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι γεγονός - όπως άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία - ότι επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η φτώχεια χτυπάει την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους εργαζομένους και συνταξιούχους. Μισθοί και συντάξεις αποτελούν πλέον χαρτζιλίκι, ενώ το 40% των εισοδημάτων αφαιρείται από τον ΕΦΚΑ και την Εφορία. Η κατάσταση είναι απελπιστική, και μάλιστα θα επιδεινωθεί το 2019 με τις νέες περικοπές.

Δουλειές του ποδαριού

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα στα όρια της φτώχειας ζει ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η αγορά εργασίας φαντάζει με «εφιάλτη» γεμάτο φτωχούς εργαζομένους, που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και αποδέχονται δουλειές του ποδαριού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη, δήθεν, μείωση της ανεργίας. Η μείωση όμως αυτή είναι πλασματική. Οφείλεται στις ελαστικές μορφές εργασίας και στη μετανάστευση των νέων και φυσικά δεν συνυπολογίζονται και δεν προβάλλονται άλλα στοιχεία, όπως οι μειωμένοι μισθοί και το συνολικό ποσοστό φτώχειας. Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να στηρίζονται στο δίπτυχο «μισή δουλειά, μισός μισθός».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ. Επιπλέον, κατά τη διετία 2015-2017 καταγράφηκαν περικοπές μισθών ώς 18,9%.

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. Ηδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας - με μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δύο ή και τρεις ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Εξαθλίωση

Οσον αφορά τις συντάξεις, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου.

Οι νέες κύριες συντάξεις του περίφημου νόμου Κατρούγκαλου δεν υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη.

Παράλληλα οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος εξαιτίας της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Τονίζεται ότι η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο Ασφαλιστικό και τις «ουρές» του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το πρώτο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το δεύτερο)! Συνολικά έγιναν 22 περικοπές σε συντάξεις - επιδόματα από τη σημερινή κυβέρνηση.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φορο-κίνητρα για εταιρείες και επενδυτές - Αλλάζουν οι κανόνες για την εισαγωγή εταιρειών

Ανατροπές στους «κανόνες» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και κίνητρα για τις εταιρείες  - Τι προβλέπει …