Αλλαγή φύλου στην Ελλάδα από ανήλικους;

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, να εξετάσει το ενδεχόμενο εάν βρεθούν οι προϋποθέσεις να επιτρέπεται η αλλαγή φύλου και σε ανθρώπους κάτω των 17 ετών.

Το θέμα αυτό αρχικά είχαν θέσει χθες κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή φύλου, τόσο ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, όσο και ο αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Θεοδωράκης.

Σήμερα το αίτημα αυτό, υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων «Υποστηρίζω», λέγοντας πως το όριο ηλικίας 17 είναι πολύ μεγάλο γιατί μπορεί να υπάρχει ένα παιδί που από τα 10 και 11 νιώθει και εκδηλώνει έντονη «δυσφορία γένους» και «δεν ξέρεις τι να κάνεις… Φοβάσαι να μην γυρίσεις στο σπίτι και το βρείς κρεμασμένο από το κουρτινόξυλο. Και εκεί το 17 είναι πολύ μακρινό…».

Θετική χαρακτηρίσθηκε και η στάση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, όταν ζήτησε ευθέως από τους εκπροσώπους των φορέων να τοποθετηθούν «εάν και τι θα μπορούσαμε να θέσουμε ως προϋπόθεση, δεν ξέρω ίσως κάποια ιατρική ή ψυχολογική έκθεση – και δεν εννοώ κάτι που να παραπέμπει ή να υπονοεί σε ψυχιατρική διαταραχή για να μην παρεξηγηθώ – που θα μπορούσε να υπάρξει, ώστε να μπορεί να γίνει διόρθωση φύλου και σε ανήλικο;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αρχικά εξήγησε ότι το όριο των 17 ετών τέθηκε γιατί αυτή είναι η ηλικία για μια σειρά από δικαιοπρακτικές πράξεις ενός ατόμου και δικαιωμάτων, όπως της ψήφου, αλλά και γιατί αυτή η ηλικία έχει ένα «όριο» ωριμότητας αποφάσεων και επιλογή του ατόμου.

Ύστερα, όμως, από αυτές τις παρατηρήσεις και την διακομματική συναίνεση που φάνηκε να υπάρχει, ώστε να γίνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως -εφόσον μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι που μπορούν να πιστοποιηθούν- θα εξετάσουμε εάν αυτή η διόρθωση μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις και σε ανήλικους.
Ποιοι δεν ικανοποιήθηκαν

Οι εκπρόσωποι των φορέων της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας, πάντως, εάν και τάχθηκαν υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς κάνει ένα βήμα, όπως είπαν αυτό δεν αρκεί και έθεσαν μια σειρά θεμάτων που δεν επιλύνονται.

Εντελώς ανικανοποίητοι φάνηκαν ότι έμειναν οι εκπρόσωποι των Ίντερξ ή μεσοφυλικών ατόμων, καθώς -όπως υποστήριξαν- αυτοί που δεν νιώθουν ότι ανήκουν, ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο φύλλο, δεν μπορούν να το ταυτοποιήσουν.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος τάχθηκε κατά, λέγοντας πως το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξουν και γάμοι, αλλά και τεκνογονία από ομοφύλους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Σπαρτιάτες»: Ο Β. Στίγκας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις αναφορές βουλευτών ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη χρηματοδότηση του κόμματος

Συναντήθηκε με τη Γ. Αδειλίνη, με αφορμή τις αναφορές δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι «τα …