Τελικά τα υψηλά εισοδήματα είναι και πάλι κερδισμένα!

Διπλό σχέδιο για να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού για τα έσοδα και να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% προωθεί η κυβέρνηση, φέρνοντας αλλαγές τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές όσο και στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόταση για μείωση από 30% έως 50% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 5.860 ευρώ, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών από δύο έως τρεις μονάδες για ετήσια εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω, από το 2019. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει στην «R» ότι οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο η τελική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία ή του αυτοαπασχολούμενου μετά την επιβολή φόρων και εισφορών να του επιτρέπει να διατηρεί ένα αξιόλογο ποσοστό για επανεπένδυση στη δουλειά του.

Ωστόσο ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν στην «R» ότι για να επέλθει ισορροπία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον μειωθεί το ανώτατο πλαφόν για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτερο όριο των 586 ευρώ τουλάχιστον στα 700 ευρώ.

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές. Ωστόσο, το θέμα θα εξεταστεί εξονυχιστικά κατά την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, όταν θα έχει διαμορφωθεί πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εσόδων.

Η υπερφορολόγηση και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους να περιορίσει τις απώλειες τόσο στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όσο και της εφορίας και να εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%, σε μία περίοδο που ο ρυθμός αύξησης των εσόδων θα έπρεπε να μη δίνει κανένα περιθώριο στους δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίσουν να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, μπορεί να ανατραπούν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018-2021, τόσο ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.

Ωστόσο, οι δανειστές εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων τόσο του Προϋπολογισμού από φόρους όσο και από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα μέσω των εισπράξεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 25.11.2024

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα βορειοανατολικά …