Εν γνώση των φορολογικών αρχών τα στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία

Μπορεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι ελληνικές φορολογικές αρχές να αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και πως τα χρήματα αυτά μπορούν να φορολογηθούν.

Να σημειωθεί πως η Ελβετία έχει ήδη προσχωρήσει στη λεγόμενη συμφωνία περί αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Στις 19 Μαρτίου 2015 υπεγράφη στις Βρυξέλλες σχετική συμφωνία μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελβετία και οι 28 χώρες της ΕΕ θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους από το 2018 πληροφορίες αυτόματα, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται υποβολή αιτήματος, σχετικά με τους λογαριασμούς που τηρούνται στις χώρες τους. Να τονισθεί ωστόσο πως η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών θα ξεκινήσει με τα τραπεζικά στοιχεία που θα υφίστανται το 2017 και όχι με βάση στοιχεία προηγουμένων ετών.

Στη βάση αυτή αναμένεται να αποσταλούν πληροφορίες στην Ελλάδα, με τα πλήρη στοιχεία των Ελλήνων φορολογικών κατοίκων Ελλάδος που τηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των καταθέσεων τους. Η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία δεν θα έχει τη δυνατότητα να λάβει στοιχεία προηγουμένων ετών. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος πως δεν υπάρχει καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας με αντικείμενο τη φορολόγηση, αυτές οι καταθέσεις δεν μπορούν να φορολογηθούν από τις Ελβετικές αρχές για λογαριασμό της Ελλάδος, όπως γίνεται με άλλες χώρες (Αυστρία - Βρετανία).

Μιλώντας χθες στο Thessaloniki Summit 2017 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος εκτίμησε πως «δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα συμφωνίας με την Ελβετία που θα εξασφαλίζει τη φορολογία ελληνικής προέλευσης καταθέσεων και την απόδοση των χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συνεννόηση για την κάλυψη με φορολογική αμνηστία των κεφαλαίων που θα επαναπατριστούν και θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για να ενδυναμώσει την επιχειρηματολογία του ανέφερε πως από τα 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που αποσύρθηκαν στη διάρκεια της κρίσης του 2015 έχουν επιστρέψει λιγότερο από το 10% σε αντίθεση με την κρίση του 2012 οπότε είχαμε γρήγορη και μαζική επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Να σημειωθεί πως μια τέτοιας μορφής φορολογική αμνηστία τρέχει ήδη με τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων που παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου. Ήδη δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων κλείνοντας εκκρεμείς υποθέσεις τους με την εφορία, υποβάλλοντας με χαμηλότερα πρόστιμα τροποποιητικές δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν «αποκαλυφθεί» με τη ρύθμιση αδήλωτα κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η ρύθμιση αυτή πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί ως φορολογική αμνήστευση. Ο φόρος που καλούνται να καταβάλουν όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60%, ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης του εισοδήματος.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Kάγια Κάλας: Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ και να βοηθήσει την Ουκρανία

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, «αν …