"Έχουν και οι εργαζόμενοι δικαιώματα απέναντι στους εργοδότες", δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και Γραμματέας Τύπου & Δημ. Σχέσεων ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του "loutrakiblog.gr", σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία προβλέπει πως ο εργοδότης έχει το ελεύθερο να μεταβάλει κατά το δοκούν τις εργασιακή σχέση.
Αναλυτικά τόνισε:
"Θα πρέπει οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι η δικαστηριακή νομολογία ερμηνεύει κατά υπόθεση το νόμο και δεν αποτελεί «θέσφατο» για πάσα υπόθεση, αλλά ούτε και υποκαθιστά το νόμο και το σύνταγμα.
Κρίνει κατά περίπτωση την ορθή άσκηση ή μη των νόμων του Ελληνικού Κράτους από τους Έλληνες πολίτες, είτε πρόκειται για εργοδότες, είτε για εργαζόμενους.
Τέτοιου είδους αποφάσεις εκδίδονται κατ’ εξακολούθηση την περίοδο που διανύουμε, αφού με πρόσχημα την κρίση επιχειρείται - από συγκεκριμένα «κέντρα» - να «νομιμοποιηθεί» η εργοδοτική ασυδοσία και οι καταχρηστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας.
Όμως η εξουσία του εργοδότη στο να αποφασίζει πως θα διαχειριστεί καλύτερα την εργασία που του διαθέτει ο εργαζόμενος δεν είναι απόλυτη, αλλά περιορίζεται από τους νόμους, τις συλλογικές και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να καθορίζει μονομερώς τους όρους εργασίας του εργαζόμενου, μόνο στις περιπτώσεις που αυτές δεν ρυθμίζονται από το νόμο, συλλογική Σ.Ε και ατομική Σ.Ε. Η έκταση αυτού του δικαιώματος (διευθυντικό δικαίωμα) εξαρτάται ιδίως από την ατομική σύμβαση εργασίας.
Ο εργοδότης δε μπορεί να ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα κατά τρόπο που μεταβάλει προς το χειρότερο τους όρους της σύμβασης εργασίας, ούτε βεβαίως να το ασκεί καταχρηστικά.
Βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας υπάρχει όταν ο εργοδότης, χωρίς δικαίωμα από το νόμο ή τη σύμβαση ή κατά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματός του, μεταβάλει μονομερώς τους όρους της συμβάσεως με συνέπεια να επέρχεται άμεση ή έμμεση υλική ή ηθική βλάβη στο μισθωτό.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
• Μετάθεση σε άλλο κατάστημα ή παράρτημα της επιχείρησης, όταν η σύμβαση εργασίας προσδιορίζει σαφώς συγκεκριμένο τόπο.
• Μετάθεση στην ίδια πόλη, μετακίνηση σε άλλο τμήμα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.
• Ανάθεση κατώτερων καθηκόντων με αποτέλεσμα την ηθική μείωση του εργαζομένου.
• Διακοπή της μεταφοράς του εργαζόμενου με όχημα του εργοδότη.
• Μεταβολή του είδους της εργασίας.
• Μεταβολή του ωραρίου πέραν του νομίμου.
• Μείωση ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού.
• Καθυστέρηση αποδοχών με σκοπό τον εξαναγκασμό σε παραίτηση.
• Συμψηφισμός πρόσθετων αποδοχών σε νόμιμες αυξήσεις.
• Την αλλαγή ασφάλισης στο ΙΚΑ. Κάθε αυθαίρετη μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του εργαζόμενου η οποία είναι βλαπτική για τον εργαζόμενο, θεωρείται ως καταγγελία της συμβάσεως εργασίας.
Σε περίπτωση αυθαίρετης μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, ο εργαζόμενος έχει τα εξής δικαιώματα:
• Να θεωρήσει τη μεταβολή αυτή σαν άκυρη καταγγελία της εργασιακής σύμβασης και να ασκήσει μέσα στη νόμιμη προθεσμία αγωγή για ακύρωση της απόλυσης και καταβολή μισθών υπερημερίας ή για την επιδίκαση της αποζημίωσης του.
• Να επιμείνει στην τήρηση των αρχικών όρων της σύμβασής του και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με βάση την αρχική σύμβαση, χωρίς να αποδεχτεί την προσφορά υπηρεσιών διαφορετικών από τις συμφωνηθείσες. Παράλληλα, μπορεί να ζητήσει να του επιδικασθεί αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της προσβολής της προσωπικότητάς του.
• Κρατά επιφύλαξη και προσφεύγει στα δικαστήρια για ανατροπή της βλαπτικής απόφασης.
Εμείς αυτό το οποίο λέμε σε όλα τα μέλη μας είναι να επικοινωνούν άμεσα με το πρωτοβάθμιο σωματείο της επιχείρησης ή εφόσον δεν υπάρχει, με το σωματείο του κλάδου στο οποίο ανήκει. Στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» έχουμε φτιάξει μια διαδικτυακή γραμμή καταγγελιών για τέτοιες περιπτώσεις και μέχρι σήμερα έχουμε υποδεχτεί εκατοντάδες καταγγελίες απλών εργαζομένων. Μέσα από τη σελίδα www.idiotikoi.gr έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε και να αποτρέψουμε περιπτώσεις βλαπτικών μεταβολών εργαζομένων, παρεμβαίνοντας με συνδικαλιστικό και νομικό τρόπο όταν παρατηρούνται φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Κανένας μόνος ή μόνη λοιπόν απέναντι στο πρόβλημα, κανένας μόνος ή μόνη απέναντι σε αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση που δεχόμαστε."