Η ΔΕΗ ξεκίνησε τις διασταυρώσεις στοιχείων για τα κοινωνικά τιμολόγια, προκειμένου να διαπιστωθεί σε πόσες και ποιες περιπτώσεις δεν πληρούνται τα κριτήρια, ώστε να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταναλωτές και πόσοι επωφελούνται καταχρηστικά από αυτές.
Σε περίπτωση δε, που διαπιστωθεί ότι τα δηλωθέντα στοιχεία δεν ισχύουν, τότε η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος σε όσους οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o πρόεδρος στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δήλωσε: «πριν από δυο χρόνια είχαμε καταγγείλει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλα ακίνητα σε ακριβές περιοχές και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο (ενώ για ενταχθεί σε αυτό κάποιος πρέπει να έχει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ), έπρεπε η γενική γραμματεία να ταυτοποιεί τα στοιχεία, καθώς δεν δικαιολογείται η παρά πολύ μεγάλη κατανάλωση».
Ο ίδιος τόνισε ότι «εισακουστήκαμε μετά από δύο χρόνια, έχει ξεκινήσει η εταιρεία τις διασταυρώσεις στοιχείων, αν πραγματικά ισχύουν οι φορολογικές δηλώσεις και θα προχωρήσει στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ». Ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε αυτό το όριο, εάν τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τον έλεγχο δεν είναι νόμιμα».
Ο Γιώργος Αδαμίδης αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται σχετικά με τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος βάσει μνημονίου και στο ενδεχόμενο να φύγουν από τη ΔΕΗ και να αλλάξουν πάροχο 500.000 καταναλωτές. «Πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, που με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να «τρέξει» πιο γρήγορα την υποχρέωση που έχει η επιχείρηση λόγω του μνημονίου να μειώσει το πελατολόγιο της σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019» τόνισε και πρόσθεσε ότι θεωρεί αυτή η κίνηση εντελώς λανθασμένη, γιατί αφορά «»καθαρούς» πελάτες. Θέλει δηλαδή να «πουλήσει» τους καταναλωτές που είναι καλοπληρωτές» πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε την απορία του για τον λόγο που πρέπει να «πουληθούν» πελάτες, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι εγείρονται νομικά ζητήματα, σχετικά με τη διαδικασία. «Επιπλέον θεωρούμε ότι είναι ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για την εταιρεία, το να απολέσει παρά τη θέλησή της 500.000 καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν» πρόσθεσε και διερωτήθηκε γιατί να φτιάξει κάποιος έναν επιχειρηματία χωρίς κανένα ρίσκο και να του δώσει με εγγυημένη τιμή ενέργεια και ταυτόχρονα 500.000 καλοπληρωτές; «Έτσι γίνομαι κι εγώ επιχειρηματίας» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «πρόκειται για καθαρό ξεπούλημα», το οποίο μάλιστα έχει «οσμή σκανδάλου».
Σε δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις, εύποροι καταναλωτές είχαν βρει, χάρη σε ένα διάτρητο σύστημα, «παράθυρα» ένταξης στο ΚΟΤ, όπου και παρέμεναν για χρόνια χρεώνοντας τη ΔΕΗ αλλά και αποκρύπτοντας, απ' ό,τι φαίνεται, εισοδήματα και από την Εφορία. Είχαν όλοι δηλώσει ότι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, κάτι μάλιστα που η Εφορία είχε επιβεβαιώσει στη ΔΕΗ, όταν η τελευταία της το είχε ζητήσει, όπως είθισται, προκειμένου να χορηγήσει στους αιτόύντες τη σχετική έκπτωση. Τώρα μένει να φανεί αν ήταν αναληθή και τα στοιχεία που είχαν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις και αν είχαν παρακάμψει τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς η ΔΕΗ έχει αποστείλει τις υποθέσεις στις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές Αρχές.
Η έρευνα της ΔΕΗ αποκαλύπτει και μια δεύτερη κατηγορία, όσων δηλαδή δηλώνουν πολύ λιγότερα από τα πραγματικά τετραγωνικά του ρευματοδοτούμενου ακινήτου για το οποίο τους χορηγείται το ΚΟΤ. Την απάτη έφεραν στην επιφάνεια οι αυτοψίες που διενήργησε τελευταίως η επιχείρηση και οι οποίες αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για βίλες με απίστευτα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και εδώ η απάτη είναι πολλαπλή, δηλαδή τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς την Εφορία, αλλά και προς τους δήμους, (σ.σ. τα δημοτικά τέλη εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος με βάση τα τετραγωνικά). Και αυτό καθώς οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία στα συμβόλαια αγοραπωλησίας που προσκόμισαν τόσο στην Εφορία όταν απέκτησαν το ακίνητο όσο και στη ΔΕΗ προκειμένου να γίνουν πελάτες της.
Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι προφανώς πολλά. Μεταξύ αυτών και πόσο έχουν κοστίσει σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, μέσω των οποίων πληρώνεται το ετήσιο κόστος ύψους 100 εκατ ευρώ του ΚΟΤ; Τι εισοδήματα έχουν αποκρύψει από την Εφορία;
Κάτοχος βίλας στη Κηφισιά, 972 τετραγωνικών μέτρων, καταναλώνει 8.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, χρωστά εδώ και χρόνια στη ΔΕΗ 28.000 ευρώ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Σε άλλη περίπτωση, δικαιούχος του ΚΟΤ είναι ιδιοκτήτης οικίας στην Καστέλλα, 760 τετραγωνικών, που καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο και οφείλει μέχρι σήμερα 32.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Παράθυρο για να χωθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του ΚΟΤ, που εξασφαλίζει έκπτωση ώς και 42%, είχε βρει και ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στη Δροσιά, έκτασης 180 τετραγωνικών, που παρουσιάζει κατανάλωση 13.000 κιλοβατώρες και χρωστά σήμερα 23.248 ευρώ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι καταναλωτές είχαν δηλώσει ότι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, δηλαδή ότι πληρούν μια από τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης στη σχετική κατηγορία του ΚΟΤ.