"Το ζουρλομανδύα των προγραμμάτων θα φοβάται στο εξής η Αθήνα"

Με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να λήγει σε λίγους μήνες παραμένει άγνωστο εάν η χώρα θα χρειαστεί νέα στήριξη, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αξιωματούχοι με ευθεία εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα - το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018 - αναφέρουν ότι δεν αντέχουν ένα ακόμη ένα δεσμευτικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Κάθε ελάφρυνση χρέους που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την εφαρμογή προσυμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από τη χώρα» επισημαίνει μάλιστα το Bloomberg. Ένας αξιωματούχος σχολιάζει μάλιστα ότι «ο φόβος πως θα χρειαστεί να ζητήσουν νέο πρόγραμμα διάσωσης θα διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές (ελληνικές) κυβερνήσεις θα θελήσουν να διαφύγουν από αυτόν το ζουρλομανδύα».

«Εξαντλημένοι από τις επταετείς ατέλειωτες αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της είναι πρόθυμοι να γυρίσουν σελίδα». Ωστόσο, το πρακτορείο σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πορευτεί μόνη της, την ώρα που οι πιστωτές της Ευρωζώνης πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους» τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για άλλο πρόγραμμα, ούτε στην Αθήνα, ούτε μεταξύ των πιστωτών, αλλά το Eurogroup θα θελήσει να κρατήσει την Ελλάδα δέσμια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα δάνεια που έχει λάβει θα εξυπηρετηθούν και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Επομένως το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη δυνατή διευθέτηση για την επίτευξη του στόχου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Eurasia Group Ματζτάμπα Ραχμάν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα βασίζεται στους ρυθμούς προώθησης των μεταρρυθμίσεών της και στη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης στα επόμενα δύο τρίμηνα για να δείξει στους θεσμούς ότι υλοποιεί δεσμεύσεις της. Η νέα αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνει η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

«Οι χαμηλές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις στα επόμενα χρόνια και τα νέα μέτρα απομείωσης του χρέους θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστήσουν ευκολότερη μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα. Το προφίλ του χρέους και η σχεδιαζόμενη δημιουργία αποθεματικού θα μπορούσαν να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα πιστωτική γραμμή ή δάνεια στο πλαίσιο νέου προγράμματος, μετά το 2018» παρατηρούν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι σχολιάζει το πρακτορείο. «Για να οικοδομηθεί αυτό το αποθεματικό που θα κρατήσει τη χώρα στη ζωή για τουλάχιστον έναν χρόνο, μετά από το τέλος του προγράμματος, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι επανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, η Ελλάδα θα κληθεί να προχωρήσει και σε νέες εκδόσεις ομολόγων στους επόμενους 10 μήνες και να ενισχύσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων. Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις, μεταξύ αυτών και η εμβληματική ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, καθυστερούν» τονίζει.

«Η Ελλάδα χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις, ειδικότερα από το εξωτερικό» σημειώνει ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πόσο μειώνουν τη φτώχεια τα μέτρα του προϋπολογισμού- Ποιοι ευνοούνται περισσότερο

Η προσομοίωση της αναδιανεμητικής επίπτωσης των μέτρων του προϋπολογισμού μπορεί να γίνει μόνο σε άμεσες …