Τα πρόστιμα των ρευματοκλοπών

Τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στη ΔΕΗ και το Δημόσιο οι ρευματοκλοπές, και παρά τους ελέγχους αλλά και την απειλή της δικαστικής καταδίκης, εντούτοις το φαινόμενο συνεχίζεται αμείωτο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, οι εντοπισμένες υποθέσεις ρευματοκλοπών στους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες, όταν το 2016 (σύνολο έτους) είχαν βρεθεί 11.500 υποθέσεις και το 2015, 8600.

Την ίδια ώρα όσοι πιάνονται επ᾽ αυτοφόρω να έχουν παρέμβει στους μετρητές ρεύματος, δεν καταβάλουν τα πρόστιμα και τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποθέσεων που καταλήγει στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του 2017, έφτασαν στα δικαστήρια 2971 υποθέσεις, όταν μόλις δύο χρόνια πριν το 2015 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 324.

Ο δεκαπλασιασμός των υποθέσεων οφείλεται με βάση την ανάλυση του " capital.gr" αφενός στη μεγαλύτερη κινητοποίηση για εντοπισμό υποθέσεων ρευματοκλοπής και αφετέρου στην αδυναμία σημαντικού αριθμού καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω κρίσης.

Τι είναι η ρευματοκλοπή

Η ρευματοκλοπή είναι η επέμβαση στο μετρητή που έχει ως σκοπό την αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας ή η παράκαμψη του μετρητή και η απευθείας σύνδεση με το καλώδιο παροχής οπότε το σύνολο της κατανάλωσης δεν καταγράφεται. Επίσης άλλες περιπτώσεις είναι η αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν διακοπεί κλπ.

Η διαπίστωση των ρευματοκλοπών γίνεται με αιφνιδιαστικούς ελέγχους από συνεργεία στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον δύο τεχνικοί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ρευματοκλοπή τότε επιβάλλεται πρόστιμο 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα ρεύματος που εκτιμάται από το διαχειριστή ότι εκλάπη.

Η αποπληρωμή του προστίμου μπορεί να γίνει και με δόσεις ενώ τα πρόστιμα είναι μικρότερα για όσους παραβάτες είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ (120 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτιμώμενης κατανάλωσης). Επίσης οι παραβάτες πληρώνουν το κόστος και για το μετρητή που κυμαίνεται ανάλογα με την παράβαση από 300 έως 750 ευρώ (επισκευή ή αντικατάσταση).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Από ΑΠΕ το 30% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2023

Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο, αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε …