"Κλασικά" λάθη στην συμπλήρωση του βιογραφικού

Το βιογραφικό είναι η διαφήμιση του εαυτού σας και σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές. Ο υποψήφιος εργοδότης δεν σας γνωρίζει προσωπικά. Επίσης, είναι πιθανό ότι για μία θέση εργασίας θα λάβει πολλά βιογραφικά.

Ο δικός σας στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό διαφημιστικό έγγραφο της επαγγελματικής σας ικανότητας, το οποίο θα σας ανοίξει το δρόμο για προσωπική κουβέντα, δηλαδή συνέντευξη, με τον εργοδότη.

Για να εξυπηρετεί το βιογραφικό το στόχο του, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εκάστοτε αγγελίας, να είναι σύντομο και να εστιάζει στα σημεία που θέλετε να αναδείξετε -και τα οποία ζητάει ο εργοδότης. Αν θέλετε να δημιουργήσετε την καλύτερη δυνατή πρώτη επαγγελματική εικόνα, προσέξτε τα παρακάτω συχνά λάθη που μπορεί να κάνετε στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Το βιογραφικό σας βασίζεται σε έτοιμο «άκαμπτο» πρότυπο

  • Ειδικά όταν κάποιος φτιάχνει για πρώτη φορά το βιογραφικό του, επιλέγει να βασιστεί σε ένα έτοιμο πρότυπο. Σίγουρα δεν είναι κακό να «πατήσουμε» πάνω σε ένα δοκιμασμένο πρότυπο, μόνο όμως εφόσον αυτό ταιριάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Για παράδειγμα, αν αναζητάτε την πρώτη σας πραγματική δουλειά και στέλνετε βιογραφικό για μια αγγελία που δεν ζητάει προϋπηρεσία, δεν είναι σωστό να βασιστείτε σε ένα πρότυπο που προτάσσει την επαγγελματική εμπειρία. Μιας και δεν έχετε ουσιαστική προϋπηρεσία, αυτό που θα χρειαστεί να αναδείξετε είναι οι σπουδές σας, οι δεξιότητές σας και ακολούθως θέσεις πρακτικής, μαθητείας ή εθελοντικής εργασίας που πιθανώς είχατε.
  • Ένα πρότυπο βιογραφικού, κοινό για τις χώρες της Ε.Ε., είναι και το Europass. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο αυτό, παρά μόνο αν ζητείται από τον υποψήφιο εργοδότη. Το Europass έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλες τις ενότητες που μπορεί να έχει ένα βιογραφικό, και να καλύπτει όλα τα επαγγέλματα και τους κλάδους. Αν φτιάχνετε για πρώτη φορά βιογραφικό, το πιθανότερο είναι ότι το Europass ότι θα σας μπερδέψει, παρά θα σας βοηθήσει, και τελικά τα καταλήξετε να έχετε ένα πολυσέλιδο βιογραφικό χωρίς αποτελεσματική δομή. Κρατήστε μόνο τις ενότητες που σας ταιριάζουν, και βάλτε τις σε σειρά ανάλογα με το πού δίνει βάρος η αγγελία (σπουδές-εμπειρία) ή τα δυνατά σας σημεία.

Το βιογραφικό σας είναι μεγαλύτερο από 2 σελίδες

  • Ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι πολύ πιθανό ότι σε κάθε αγγελία θα σταλούν εκατοντάδες βιογραφικά. Ελάτε στη θέση του στελέχους της επιχείρησης που θα πρέπει να κάνει το πρώτο «ξεκαθάρισμα»: Έχει να διαβάσει τόσα βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές σε λίγο χρόνο, που κατευθείαν θα αποθαρρυνθεί βλέποντας το δικό σας πολυσέλιδο βιογραφικό σημείωμα. Κάντε τη δουλειά του ευκολότερη, παραμένοντας στην ουσία. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας σημείωμα στις απαιτήσεις της αγγελίας, και συνοψίστε τις υπόλοιπες ενότητες.
  • Αν έχετε περάσει από πολλές θέσεις εργασίας και γράφετε αναλυτικά τι κάνατε σε κάθε δουλειά, περιορίστε την αναφορά σε θέσεις που δεν έχουν συνάφεια με όσα ζητάει η αγγελία, και συνοψίστε τις δεξιότητες και την εμπειρία που αποκτήσατε από αυτές. Με άλλα λόγια, για θέσεις που δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο της αγγελίας, μη γράψετε αναλυτικά τα καθήκοντά σας, αλλά περιοριστείτε στη θέση που κατείχατε και τις δεξιότητες που αποκτήσατε ή τις επιτυχίες που είχατε κάθε φορά.
  • Άλλος τρόπος να συνοψίσετε το βιογραφικό σας είναι να διαγράψετε θέσεις εργασίας που κατείχατε πριν από πολλά χρόνια και οι οποίες ήταν για λίγους μόλις μήνες. Είναι πολύ πιθανό, εξάλλου, ότι οι θέσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο της εμπειρίας και της εξειδίκευσής σας.
    Αναζητάτε την πρώτη σας κανονική δουλειά, αλλά δεν αναφέρετε τίποτα σχετικό στην προϋπηρεσία σας Αυτό παρατηρείται σε νέους ανθρώπους που αναζητούν την πρώτη τους δουλειά.
  • Και λογικά θα σκεφτείτε: «Τι να γράψω αφού δεν έχω δουλέψει ποτέ;» Αυτό που προτείνεται από τους ειδικούς είναι να συμπεριλάβετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Τέτοιες μπορεί να είναι: εθελοντική εργασία, part-time εργασία, πρακτική, σεμινάρια, online μαθήματα, εργασία στη σχολή σας κ.λπ.

Έχετε αλλάξει πολλές δουλειές σε σύντομα χρονικά διαστήματα

  • Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό ο αξιολογητής του βιογραφικού σας να εκλάβει τις συχνές αλλαγές δουλειάς ως αστάθεια χαρακτήρα ή προβληματική συμπεριφορά ή αδυναμία για συνεργασία. Αν δε κληθείτε για συνέντευξη, είναι βέβαιο ότι θα σας ρωτήσουν ποιος ήταν ο λόγος αποχώρησης από την κάθε εταιρία.
  • Φροντίστε να προνοήσετε, προσθέτοντας εν συντομία δίπλα στην κάθε θέση εργασίας το λόγο αποχώρησης, π.χ. «περικοπές προσωπικού», «αλλαγή τόπου κατοικίας», «πρόταση από την εταιρία Χ». Έτσι θα προλάβετε αρνητικές σκέψεις του υποψήφιου εργοδότη, και θα απαντήσετε στα ερωτήματά του πριν αυτά αποτελέσουν λόγο απόρριψης του βιογραφικού σας.

Αφήνετε ακάλυπτα τα χρονικά κενά μεταξύ των θέσεων που κατείχατε

  • Αν έχετε παραμείνει άνεργος για σημαντικό χρονικό διάστημα πρόσφατα ή στο παρελθόν, τότε το βιογραφικό σας θα παρουσιάζει κενά, που μπορεί να ερμηνευτούν από τον υποψήφιο εργοδότη ως αδράνεια. Αν τα κενά αυτά είναι πολλά, η λύση που μπορείτε να δώσετε είναι να αναδιατάξετε το βιογραφικό σας ώστε αυτό να δίνει έμφαση στις δεξιότητες και τη συγκεκριμένη ειδικότητά σας και όχι στη χρονολογική σειρά των θέσεων που κατείχατε.
  • Αυτός ο τύπος βιογραφικού είναι συνήθως σε μορφή κειμένου, παρουσιάζει την ειδικότητά σας (π.χ. Λογιστής, Διευθυντής Μάρκετινγκ, Καθηγητής Αγγλικών) και στη συνέχεια από ποιες δουλειές έχετε περάσει, τι έχετε αποκομίσει και τι έχετε πετύχει σε καθεμία από αυτές. Καλό είναι να απαλείψετε τις ακριβείς ημερομηνίες, κατά τις οποίες ξεκινήσατε και σταματήσατε από μια εταιρία, και στη θέση αυτών να βάλετε το χρόνο απασχόλησης σε έτη.

Το πτυχίο σας δεν σχετίζεται με τη ζητούμενη ειδικότητα

Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Θα είναι όμως λάθος να περιμένετε να σας «ανοίξει η πόρτα» για συνέντευξη, χωρίς να διαμορφώσετε ανάλογα το βιογραφικό σας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που το πτυχίο σας είναι σε εντελώς διαφορετικό επιστημονικό πεδίο από αυτό που ζητάει η αγγελία, δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση της προϋπηρεσίας και των δεξιοτήτων σας, των σχετικών project που μπορεί να έχετε συμμετάσχει, των σεμιναρίων που έχετε παρακολουθήσει ή ακόμα και παλαιότερης εθελοντικής εργασίας που είναι σχετική με την ειδικότητα που ζητάει η εταιρία.

Θέλετε να αλλάξετε ειδικότητα αλλά δεν έχετε εμπειρία

Μπορεί να αλλάξετε την πορεία της καριέρας σας μία, δύο ή και περισσότερες φορές στη ζωή σας, μεταπηδώντας σε άλλο κλάδο ή ειδικότητα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναρωτηθείτε «ποιες δεξιότητες έχω αποκτήσει, που είναι χρήσιμες ή/και απαραίτητες στην ειδικότητα που θέλω να κυνηγήσω»; Η προϋπηρεσία που ήδη έχετε σας έχει ήδη εξοπλίσει με εμπειρία και γνώσεις που θα σας φανούν χρήσιμες στην επόμενή σας δουλειά.

Παραδείγματα αποτελούν οι ικανότητες στις πωλήσεις, στις δημόσιες σχέσεις, στην οργάνωση, στη διοίκηση ομάδων, στη χρήση λογισμικού Η/Υ έστω και αν οι προηγούμενες δουλειές σας δεν είχαν αυτόν τον τίτλο. Φροντίστε να αναδείξετε στο βιογραφικό σας τις «δια-κλαδικές» και «δι-επαγγελματικές» δεξιότητες εκείνες, που κάθε εργοδότης ψάχνει σε έναν ικανό εργαζόμενο.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Κώστας Σημίτης αποτελεί την πολιτική μου συνείδηση που την καλλιέργησα με το παράδειγμα του

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρεται με σεβασμό στο έργο του Κώστα Σημίτη και στη σχέση τους …