Επένδυση σε φωτοβολταϊκά από πολυκατοικίες(Πίνακες)

Τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω του οποίου πολίτες και τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να αναπτύσσουν επενδυτικά εγχειρήματα στον τομέα της παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εισάγει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει πιθανότατα αύριο στη Βουλή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το αντικείμενο δραστηριότητας των ενεργειακών κοινοτήτων είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Ειδικότερα σημειώνει ο "Ελεύθερος Τύπος", οι ενεργειακές κοινότητες δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ενεργειακή Κοινότητα είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, με στόχο:

 • την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
 • την προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα
 • την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
 • την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας
 • την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας
 • την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας/ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους
 • τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν:

 1. φυσικά πρόσωπα
 2. νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου
 3. νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου
 4. Ο.Τ.Α. α’ & β’ βαθμού της ίδιας περιφέρειας

Τουλάχιστον το 51% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας:

 • τα φυσικά πρόσωπα – μέλη να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν. ή να είναι δημότες Δήμου της περιφέρειας αυτής
 • τα νομικά πρόσωπα – μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν.
 • προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α) ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.
 • σύνταξη τεχνικοοικονομικών μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή της Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη της τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς.
 • διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της.
 • παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της.
 • ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας.
 • δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας, όπως ενδεικτικά παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλα μέτρα που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των πολιτών αυτών.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν:

 1.  σταθερούς φορολογικούς συντελεστές
 2.  ένταξη στον Αναπτυξιακό
 3.  προτεραιότητα αδειοδότησης
 4.  δυνατότητα εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering)

Να σημειωθεί ότι εξ αρχής ορίζεται και δεν μπορεί να μεταβληθεί ο χαρακτήρας της Ενεργειακής Κοινότητας, ο οποίος θα είναι ή κερδοσκοπικός και θα επιτρέπεται η διανομή πλεονασμάτων χρήσης στα μέλη, ή μη κερδοσκοπικός, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …