Μη προστατευμένοι από τους πλειστηριασμούς οι "κόκκινοι" δανειολήπτες

Οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην επαναφέρει έστω και άτυπα καμία μορφή προστασίας δανειοληπτών πέραν της πρώτης κατοικίας. Την ίδια στιγμή 300 χιλιάδες ευρώ είναι το όριο που θέτουν οι τράπεζες, οι οποίες ψάχνουν λύση για να μη βγει κανένα ακίνητο στο σφυρί με εμπορική αξία κάτω από το συγκεκριμένο ποσό. Στα 49 τα ακίνητα που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών μέχρι σήμερα, από τα οποία τα 30 είναι χαμηλότερης αξίας των 300.000 ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση πανηγύριζε αρχικά ότι επήλθε συμφωνία κυρίων στις αρχές Οκτωβρίου μεταξύ του υπ. Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και των 4 συστημικών τραπεζών, η οποία προέβλεπε την προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν άμεσα, όλων των ακινήτων (σ.σ. πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα) με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt το διαψεύδει και τελικά η συμφωνία μάλλον θα προβλέπει την άτυπη προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας. Και αυτό γιατί η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των θεσμών, που είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην επαναφέρει έστω και άτυπα καμία μορφή προστασίας δανειοληπτών, διότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην προσπάθεια μείωσης των NPls. Μάλιστα οι επικεφαλής των θεσμών στην τελευταία τους επίσκεψη είχαν τονίσει σε αυστηρό ύφος στα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι ουτοπικό να προστατεύονται αυτής της αξίας και όλων των κατηγοριών ακίνητα, την ώρα που ο νόμος 4354 προστατεύει από την πώληση σε funds μόνο τα κόκκινα δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.

Παράλληλα όπως αναφέρουν τα "Παραπολιτικά" ότι ούτε καν ο νόμος Κατσέλη δεν προστατεύει από τον πλειστηριασμό ακίνητα αυτής της αξίας και μάλιστα λαμβάνει υπόψη το εισοδηματικό και το περιουσιακό κριτήριο. Προφανώς η απάντηση που έδωσαν τότε υπουργοί και τραπεζίτες ότι σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων μικρότερης αξίας από αυτή των 300.000 ευρώ, καθώς η συντήρηση, η φύλαξη, αλλά και η πληρωμή των φορολογικών βαρών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, καθιστούν ιδιαίτερα ζημιογόνα την συγκέντρωση ακινήτων, δεν έπεισαν τους θεσμούς, με αποτέλεσμα από τα 49 ακίνητα που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών μέχρι σήμερα, τα 30 να είναι χαμηλότερης αξίας των 300.000 ευρώ. Μάλιστα, στη πλατφόρμα έχουν ανέβει και ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί με εμπορική αξία κάτω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, υπ. Δικαιοσύνης και Τράπεζες ψάχνουν φόρμουλα έτσι ώστε να ισχύσει η δέσμευση που είχαν αναλάβει απέναντι στους δανειολήπτες και να μην βγει κανένα ακίνητο στο σφυρί με εμπορική αξία κάτω από το συγκεκριμένο ποσό, θέλοντας όμως παράλληλα να ικανοποιήσουν και τους θεσμούς, λέγοντας τους ότι κανένα ακίνητο δεν απολαμβάνει ασυλίας όπως προκύπτει και από αυτά που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα. Ετσι, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αναθέσουν την «βρώμικη δουλειά» στους συμβολαιογράφους. Πώς θα γίνει αυτό; Να ανέβουν όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως αξίας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, έτσι ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης, όμως την ίδια ώρα να απόσχουν οι συμβολαιογράφοι από τους πλειστηριασμούς που αφορούν ακίνητα έως 300.000 ευρώ και να διενεργήσουν όλους τους υπόλοιπους . Πρόταση όμως που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, αφού οι συμβολαιογράφοι της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μια ευθύνη που δεν τους αναλογεί, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.

Νέες λύσεις στη φαρέτρα για τη μείωση των NPls
Δυστυχώς, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν είναι το μοναδικό αγκάθι που βρίσκεται στο δρόμο των τραπεζών για να πετύχουν την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που καθιστούν επισφαλή τη θέση των τραπεζών, παρά τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Προφανώς, γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν ταχύτατα σε πώληση του προβληματικού τους δανειακού χαρτοφυλακίου και να φέρουν νέου τύπου ρυθμίσεις, που θα τους επιτρέψουν να «καλλωπίσουν» τους ισολογισμούς τους. Στο μέτωπο, των πωλήσεων "κόκκινων" δανείων, την κίνηση της Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προκειμένου η μεν πρώτη να προχωρήσει σε πώληση δανείων καλυμμένων με εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η δε δεύτερη σε πώληση καταναλωτικών δανείων 2,5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ρυθμίσεων, οι τράπεζες προωθούν ήδη σε πελάτες τους δύο λύσεις. Η πρώτη είναι η μέθοδος του split & freeze, που προβλέπει τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο μέρη, ένα βιώσιμο, που θα εξυπηρετείται με καταβαλλόμενες δόσεις, ανάλογα με την εισοδηματική δυνατότητα του οφειλέτη, και ένα «παγωμένο», το οποίο θα τίθεται σε σταδιακό κούρεμα. Η δεύτερη μέθοδος προβλέπει την οικειοθελή παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα, σε συμφωνημένη τιμή και αντίστοιχη μείωση της οφειλής και ενδεχόμενου κουρέματος του υπολοίπου ποσού ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Γραμματέας ΚΕ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Ποιοι το Πολιτικό Γραφείο

Στο Πολιτικό Γραφείο συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και ο νεοεκλεγείς Γραμματέας του κόμματος, …