Πρόσφατα, στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ασκούσε κριτική στην Κομισιόν για την ελληνική περίπτωση, έγινε αναφορά στην υποτίμηση του αποτελέσματος που είχαν στην αδήλωτη εργασία, οι αλλαγές στα εργασιακά και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Το συχνότερο εύρημα των ελέγχων του Σ.ΕΠ.Ε. είναι η σταδιακή μετατόπιση της παραβατικότητας από αδήλωτη, σε σχετικώς αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή εργαζόμενοι που είναι δηλωμένοι για μερικό ωράριο, στην πραγματικότητα δουλεύουν 8ωρο ή και παραπάνω ή σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, παραβιάζεται το εργατικό δίκαιο έχοντας εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι κανονικά με 8ωρο, κάνοντας όμως πάρα πολλές αδήλωτες υπερωρίες.
Η αδήλωτη εργασία κινείται κοντά στο 10%.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφηκαν από το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων που έγινε στην Αττική, που είναι ένα πολύ καλό δείγμα λόγω του όγκου εργασίας και του φαινομένου που συγκεντρώνει, αλλά και τους πρόσφατους πανελλαδικούς ελέγχους τραπεζών.
Δεν υπάρχει εργασιακός χώρος που να μην ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας.
Κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει ανώνυμη καταγγελία στο 15512, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για το Σώμα Επιθεώρησης.
Το 70% των καταγγελιών για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2016, έφερε ως αποτέλεσμα να το λάβουν οι εργαζόμενοι.
Με προγραμματισμό μέσω του Risk Analysis, ως επιμέρους σημαντικό εργαλείο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε., επιτρέπεται μέσα από μια σειρά παραγόντων, όπως το ιστορικό των επιχειρήσεων, τα στοιχεία που κατατίθενται στο ΕΡΓΑΝΗ κ.λπ. ο εντοπισμός των επιχειρήσεων που με πρώτη προτεραιότητα πρέπει να ελεγχθούν.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ρ/σ 24/7 ο κος Νάσος Ηλιόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε.