Ο φόβος του πλειστηριασμού "πνίγει" τους οφειλέτες

Μπορεί να μην έχουν περάσει ούτε δέκα ημέρες από την έναρξη των πλειστηριασμών και αυτοί να έχουν προγραμματιστεί για δύο φορές εκ των οποίων τη μία αναβλήθηκαν, ωστόσο το εμμέσως επιδιωκόμενο αποτέλεσμά τους έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζίτες, από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 10% στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που μέχρι πρότινος αγνοούσαν τις προσκλήσεις των τραπεζών να προσέλθουν για τη διευθέτηση των οφειλών τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι ενδεικτικό το πλάνο των πλειστηριασμών που ανακοινώνεται ότι θα διενεργηθούν (ενδεικτικά για την προσεχή Τετάρτη 13/12 είναι προγραμματισμένοι 18 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), καθώς αυτοί μπορεί να αποτραπούν την τελευταία στιγμή κατόπιν ρύθμισης της οφειλής.

Η θετική ένδειξη ενίσχυσης των ρυθμίσεων– αν και δεν αναμένεται να συνεχιστεί πολλαπλασιαστικά, αφού είναι γεγονός πως οι ρυθμίσεις δανείων έχουν φτάσει σχεδόν στο σημείο κορεσμού – εκτιμάται κατά το "Capital.gr πως θα φέρει δάνεια της τάξεως του 1,5 – 2 δισ. ευρώ στο κατώφλι του να επανέλθουν στα εξυπηρετούμενα. Για την ακρίβεια, να τα βγάλουν από το "κόκκινο" και να τα τοποθετήσουν στη ζώνη παρακολούθησης για την ομαλή εξυπηρέτησή τους επί ένα έτος, ώστε κατόπιν να μεταπηδήσουν στη ζώνη των δανείων που έχουν ιαθεί.

Θα πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες, οι οποίες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα δάνεια που "ξανακοκκινίζουν" ως άλλα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας των NPLs.

Σημειώνεται ότι στο γ΄ τρίμηνο, ο δείκτης αθέτησης (default rate) μειώθηκε για πρώτη φορά εντός του 2017, αγγίζοντας το 2%, ξεπερνώντας όμως και πάλι το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι το σημαντικότερο μέσο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και όχι της αύξησης των ρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι διαγραφές δανείων, όσο και οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις θα μπουν δυναμικά στη φαρέτρα των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων μέσα στην προσεχή διετία, οι ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να σηκώνουν το κύριο βάρος για την επίτευξη των στόχων στα τέλη του 2019.

Ειδικότερα, από το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 101,8 δισ. ευρώ, στην εκκίνηση του στόχου τον Ιούνιο του 2017, μέχρι τα τέλη του 2019 προβλέπεται ότι δάνεια 21,1 δισ. ευρώ που τώρα δεν εξυπηρετούνται, θα πρέπει να αναταξινομηθούν προς εξυπηρετούμενα. Το ποσό αυτό αναλύεται σε αναταξινομήσεις 8,6 δισ. ευρώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, 2,6 δισ. ευρώ στο καταναλωτικό και 9,9 δισ. ευρώ στο επιχειρηματικό.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να μειωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν στα 20,6 δισ. ευρώ από 27,8 δις. ευρώ τον Ιούνιο 2017, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά στα 6,6 δισ. από 13,8 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά στα 37,4 δισ. από 60,1 δισ. ευρώ σήμερα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόεδρος της Βουλής: Από 246 έως 248 ψήφους συγκεντρώνει το πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη

Σε θετική ψήφο προσανατολίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από το …