Αγριεύουν με το νέο έτος οι τράπεζες απέναντι στους δανειοληπτών

Αν ένα σημαντικό μέρος του στόχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την απομείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων τους (μη εξυπηρετούμενα και επισφαλή δάνεια) που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα τους τα 107 δισ. ευρώ επετεύχθη φέτος μέσω των λογιστικών διαγραφών δανείων, από το 2018 τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν.

Από το νέο έτος οι τράπεζες αλλάζουν… τροπάρι και σκληραίνουν τη στάση τους έναντι του 50% των δανειοληπτών που έχει κηρύξει, κυρίως τα τελευταία χρόνια, στάση πληρωμών. Και ο λόγος, εκτός των άλλων, είναι οι δεσμεύσεις τους έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση κατά 31,2 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων τους έως τα τέλη του 2019 που σήμερα αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ, εφαρμόζοντας νέο μείγμα μέτρων και δράσεων έναντι των κακοπληρωτών δανειοληπτών…

Σύμφωνα με αναφορά τους στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σκοπεύουν οι εισπράξεις τους να προέλθουν κατά ποσοστό πάνω από 60% από πωλήσεις δανείων σε funds και εκποιήσεις ενεχύρων μέσω πλειστηριασμών και το υπόλοιπο ποσοστό από ρυθμίσεις και λογιστικές διαγραφές δανείων που φέτος αποτέλεσαν τον κανόνα για τον περιορισμό των ανοιγμάτων τους.

Ήδη όπως έχουν ανακοινώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με τις συνεταιριστικές και την τράπεζα Αττικής σκοπεύουν να βγάλουν προς διάθεση και πώληση σε funds (το έχουν ήδη κάνει κάποιες) πακέτα επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσεις.

Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2019:

  • να πωληθούν ανεξόφλητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 11,6 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία έχουν ήδη διαγράψει από τα λογιστικά τους βιβλία
  • 10.6 δισ. ευρώ προσδοκούν να εισπράξουν από εκποιήσεις καλύψεων (ενεχύρων) μέσω σαρωτικών πλειστηριασμών
  • 8,8 δισ. ευρώ από διαγραφές και ρυθμίσεις δανείων στα επόμενα δύο χρόνια.

Σε πλειστηριασμό 20.000 ακίνητα
Το "eisodima.gr" επισημαίνει ότι αλλάζουν όλα από την 1η Ιανουαρίου 2018 για την πρώτη κατοικία, η οποία συνιστά υποθήκη δανείου, καθώς θα μπορεί να πουληθεί σε ξένα fund. Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα πρέπει το επόμενο έτος, να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί.

Οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα πιστωτικά ιδρύματα στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις, ύψους 4,7 δις. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019. Μπορεί σήμερα μεγάλος αριθμός ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό να αφορούν επαγγελματικά δάνεια αλλά το επόμενο έτος αυτό θα αλλάξει.

Από τους πρώτους μήνες του 2018 έξι στα δέκα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί εκτιμάται ότι θα είναι οικιστικά (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, πάρκινγκ, οικόπεδα). Άλλωστε τα σπίτια αποτελούν την πλειονότητα του στοκ των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ενδιαφέρον από τα fund – Οι επιπτώσεις

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον το επενδυτικών fund για την εξαγορά «κόκκινων» δανείων. Η πώληση ενός δανείου σε fund είναι νέο δεδομένο για την ελληνική αγορά ενώ τα χαμηλά τιμήματα στα οποία θα γίνουν οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν ανησυχία στους οφειλέτες.

Βέβαια, το γεγονός ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο στο fund και ουσιαστικά «λύνει» τη σχέση με τον δανειολήπτη, δεν σημαίνει ότι ο τελευταίος δεν έχει οφειλές. Στη θέση της τράπεζας θα έχει πλέον ως αντισυμβαλλόμενο το fund, με το οποίο θα κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του.

Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι το fund θα απαιτήσει το σύνολο της οφειλής και όχι τη «ρυθμισμένη» οφειλή που είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα και δεν εξυπηρετούσε.

Παράλληλα, οι στρατηγικές είσπραξης απαιτήσεων που θα χρησιμοποιεί το fund θα είναι εξατομικευμένες και θα περιλαμβάνουν μία σειρά προτάσεων όπως:

  • φιλικό διακανονισμό (συμφωνία εθελοντικής παράδοσης ακινήτου με αντίστοιχη διαγραφή του χρέους ή ενοικίαση του ακινήτου από τον οφειλέτη ή συμφωνία μετεγκατάστασής του σε άλλο φθηνότερο ακίνητο),
  • πολλές εναλλακτικές για τη διευθέτηση της οφειλής
  • εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των οφειλετών, με περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Και το fund μπορεί να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο για την είσπραξη της οφειλής και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Turkaegean: Ικανοποίηση και δικαίωση για την ακύρωση του σήματος από την ΕΕ

To εμπορικό σήμα είχε θέσει προς κατοχύρωση ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) το …