Ιδιοκτήτης του σπιτιού μας κατά το 50% το κράτος! Ντροπή!

Όσοι θεωρείτε ότι το σπίτι σας είναι απόλυτα δικό σας μη χαίρεστε. Το κράτος, με το …μακρύ χέρι της Εφορίας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Ακολουθούν οι δήμοι. Έπονται η τρόικα και οι ...λοιποί συγγενείς.

«Οι φόροι στα ακίνητα αυξάνονται συνεχώς», λέει η ειδική νομικός επί των ακινήτων Ολυμπία Νικολοπούλου. «Το τραγικό είναι ότι αυξάνονται συνεχώς… Αλλά αυτό που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο είναι ότι το ίδιο το κράτος συμπεριφέρεται ως συνιδιοκτήτης! Δυστυχώς, οι αυξημένοι φόροι θα παραμείνουν, το κράτος θα συνεχίσει να είναι συνεταίρος στο σπίτι μας, όπως και ο δήμαρχος με τα αυξημένα τέλη».

Και ενώ οι φόροι είναι στα ύψη, κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στρ. Παραδιά, «εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα πωλούνται τώρα σε τιμές κάτω του 50%. Ήδη όπως παρουσιάζει το " Παρασκήνιο" πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ένα μνημόνιο σε φόρους από το 2010! Πάνω από 13 δισ. ευρώ!».

Όσο για τους φόρους των ακινήτων, πάρτε βαθιά ανάσα!

  1. ΕΝΦΙΑ: Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
  2. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου στα παλαιά ακίνητα.
  3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου στα παρακολουθήματα της πρώτης κατοικίας που δεν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.
  4. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου στα παρακολουθήματα των παλαιών ακινήτων που δεν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.
  5. Ο φόρος της πρώτης κατοικίας (περισσεύει μεγαλύτερο ποσό για φορολόγηση).
  6. Ο φόρος κληρονομιών (δεν αναπροσαρμόζεται το αφορολόγητο ποσό).
  7. Ο φόρος δωρεών.
  8. Ο φόρος γονικών παροχών (δεν αναπροσαρμόζεται το αφορολόγητο ποσό).
  9. Ο φόρος 3% υπέρ δήμων και κοινοτήτων στις μεταβιβάσεις.
  10. Ο φόρος 7% υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιίας.
  11. Ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% στα ενοίκια.
  12. Ο φόρος εισοδήματος στα τεκμαρτά ενοίκια.
  13. Ο φόρος που επιβάλλεται στη δωρεά παραχώρησης άνω των 200 τ.μ.
  14. Ο φόρος χρησικτησίας.
  15. 0 φόρος διανομής ακινήτου.
  16. Ο φόρος ανταλλαγής ακινήτου.
  17. Ο φόρος στη συνένωση οικοπέδων.
  18. Ο φόρος αναπροσαρμογής ανά τετραετία.
  19. Το ΕΚΚΟ ελάχιστο κόστος οικοδομής.
  20. Ο ΦΠΑ στα υλικά κατασκευής της οικοδομής.
  21. Ο ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας).
  22. Το ΕΕΤΑ ή νέος φόρος ακινήτων για το 2014.
  23. Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
  24. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μέσω ΔΕΗ.
  25. Η ελάχιστη αμοιβή μηχανικού για έκδοση της μελέτης για έκδοση της οικοδομικής αδείας.
  26. Το τέλος μετεγγραφής του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο.
  27. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου.
  28. Τα έξοδα του συμβολαίου μεταβίβασης.
  29. Η αμοιβή του δικηγόρου.
  30. Η αμοιβή του μεσίτη.
  31. Η εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων.
  32. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων.
  33. Το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης.
  34. Η αύξηση του κόστους κατασκευής από ιδιώτες λόγω της αύξησης του ΕΚΚΟ (αύξηση του ΙΚΑ και των αμοιβών των υπεργολάβων).
  35. Η αύξηση 1% υπέρ δήμων από το υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, έχουμε και την «πράσινη» ταυτότητα των ακινήτων… με 10ετή ισχύ.

Πόσο θα κοστίζει;

  • Για ολόκληρη πολυκατοικία: 1,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ).
  • Για τμήμα κτιρίου κατοικίας (διαμέρισμα): 2,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 150 ευρώ).
  • Για μονοκατοικία: 1,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ).
  • Για γραφεία έως 1.000 τ.μ.: 2,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ).
  • Για κτιριακούς χώρους πάνω από 1.000 τ.μ.: 2,5 ευρώ/τ.μ. για τα πρώτα 1.000 τ.μ. και 1,5 ευρώ/τ.μ. για τα υπόλοιπα τ.μ.
  • Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

Πληροφορίες για το ενεργειακό πιστοποιητικό και το μητρώο των επιθεωρητών δίνει το ΥΠΕΚΑ.

Και βέβαια, μην ξεχνάτε το κτηματόσημο το οποίο θα πληρώνεται με βάση την αντικειμενική αξία. Οι ιδιοκτήτες της α΄ φάσης θα πληρώσουν 35 ευρώ… Για όσους μπήκαν από το 2008, θα υπάρξει επιμερισμός πληρωμής, ενώ επιτρέπονται διορθώσεις στο Κτηματολόγιο.

Προσοχή όμως χρειάζεται και στο Κτηματολόγιο. Τι θα κάνετε για το θέμα αυτό;

Οι ειδικοί έχουν τον λόγο – η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς.

  1. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον προϊστάμενο του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου ή στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Κοινού της ΕΚΧΑ ΑΕ, στο τηλ. 210 6505600.
  2. Ο νόμος επιτρέπει τη διαδικασία διόρθωσης, με δύο τρόπους. Είτε με την απλή, γρήγορη και ανέξοδη διαδικασία του προδήλου σφάλματος στο Κτηματολογικό Γραφείο είτε με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, που απαιτεί αίτηση στον κτηματολογικό δικαστή, είτε με δικαστική απόφαση, εάν πρόκειται για ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση.
  3. Η αποκλειστική προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών είναι επτά έτη τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζομένους στο εξωτερικό.
  4. Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δεκατετραετής, τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για τους κατοίκους εξωτερικού.
  5. Εάν πρόκειται για περιοχή που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και το κατά τόπον αρμόδιο υποθηκοφυλακείο λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία αυτή και να ζητήσετε πληροφόρηση σχετικά με την καταχώριση του ακινήτου σας και του δικαιώματός σας σε αυτό.
  6. Εάν πρόκειται για περιοχή που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, τότε η σχετική πληροφόρηση θα ζητηθεί από το Γραφείο Κτηματογράφησης. Για πληροφορίες σχετικά με το στάδιο κτηματογράφησης κάθε περιοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΚΧΑ ΑΕ, στο τηλ. 210 6505600.
  7. Στα έντυπα των αιτήσεων για την έκδοση πιστοποιητικών υπάρχει θέση για να συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσώπου, το οποίο επιθυμείτε να παραλάβει τα αιτούμενα πιστοποιητικά για λογαριασμό σας, σε περίπτωση δικής σας αδυναμίας παραλαβής.
  8. Εάν το ακίνητο που έχει την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις προδήλου σφάλματος (π.χ. διηρημένη ιδιοκτησία, ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου ή περιλαμβάνονται σε κοινό τίτλο κτήσης κ.λπ.), θα υποβάλετε Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος στο όνομα του αποβιώσαντος δικαιούχου, επικαλούμενοι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη κληρονομικού δικαιώματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς, έτσι ώστε να καταγραφούν τα δικά σας στοιχεία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η νέα στρατηγική για την εθνική ασφάλεια και η ατζέντα 2030 σύμφωνα με τον Δένδια

«Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι είναι η προσήλωση μας στο εθνικό μας αφήγημα», τόνισε ο …