Σε εξέλιξη οι έρευνες για την βόμβα στο Εφετείο(VIDEO)

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές μετά την βομβιστική επίθεση κατά του Εφετείου τα ξημερώματα και τον πυροβολισμό κατά αστυνομικού - φρουρού, ενώ πριν από λίγο βρέθηκε στα Εξάρχεια καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, με το οποίο διέφυγαν οι δράστες όπως εκτιμά η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις με τέσσερις ήταν οι τρομοκράτες που εξαπέλυσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οδηγούσαν φορτηγάκι και στάθμευσαν έξω από το κτήριο του Εφετείου. Δύο άτομα βγήκαν από το φορτηγάκι με την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό, ένας ήταν μέσα στην καμπίνα του φορτηγού που άνοιγε με συρόμενη πόρτα και ένας ήταν ο οδηγός. Ο αστυνομικός φρουρός κάνει λόγο για ένα ανοικτού χρώματος φορτηγάκι.

Τη στιγμή που πλησίαζαν στο σημείο για να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, ένας αστυνομικός τους αντιλήφθηκε και φώναξε προς το μέρος τους «τι κάνετε εσείς;».

Τότε ο οδηγός του βαν πυροβόλησε χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν στόχευε κατά του αστυνομικού ή έριξε στον αέρα για εκφοβισμό.

Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου. Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, με πλαστές πινακίδες, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Η ΕΛΑΣ βλέπει πίσω από την επίθεση την Oμάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Eurobank, το υπουργείο Εργασίας και τον ΣΕΒ βλέπει η ΕΛΑΣ πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, ένα κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου διεξάγονται πλειστηριασμοί. Η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει η τρομοκρατική επίθεση να συνδέεται και με την υπόθεση Γιαγτζόγλου τον 29χρονο που συνδέεται με την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

H βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών έγινε στις 3:25 τα ξημερώματα. Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Είχαν προηγηθεί στις 02:50 δύο τηλεφωνήματα αγνώστου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στην ιστοσελίδα "Ζούγκλα" και προειδοποίησε για την έκρηξη, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και πραγματικά στις 03:25 έγινε η έκρηξη. Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: "Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα" και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο, ενώ στο Εφετείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αισθητή σε αρκετά μεγάλη απόσταση ενώ προκάλεσε ζημιές στο κτήριο του Εφετείου, έσπασαν τζαμαρίες έως και στον έκτο όροφο αλλά και στα παρακείμενα κτήρια.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε τσάντα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι στις 2:50 δύο άτομα τηλεφώνησαν σε δύο μέσα ενημέρωσης και προειδοποίησαν για βόμβα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Υπάρχουν αρκετές ζημιές που κυρίως εντοπίζονται στην είσοδο.

Υπάρχει υλικό από κάμερες της περιοχής που θα εξεταστεί. Η μαρτυρία για δύο άτομα θα εξεταστεί. Υπάρχουν ζημιές και σε απέναντι κτίρια, σε τζαμαρίες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα για την τρομοκρατική επίθεση είναι ανοικτά.

Κοντονής: Απείλησαν τον φύλακα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την επίθεση στο Εφετείο εγκληματική πράξη, αποτρόπαια και καταδικαστέα.

«Γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κλειστό σήμερα το Εφετείο

Η τρομοκρατική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής (22.12.2017) στο Εφετείο προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο κτίριο. Μοιραία, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σήμερα.

Έτσι, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, το Εφετείο θα είναι… κλειστό. Δε θα διεξαχθούν οι δίκες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και φυσικά ούτε οι υπηρεσίες του.

Ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών που προκληθήκαν από ισχυρή έκρηξη μηχανισμού.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γέλεν: Η ανεξαρτησία της Fed, «κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στην ομιλία της την ερχόμενη Παρασκευή η Γέλεν θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της …