Επιδότηση μέχρι και 25.000 ευρώ από το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ»

Αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα θερμομόνωσης και θέρμανσης, αλλά και εγκαταστάσεις συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» που θα ξεκινήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος τη νέα χρονιά.

Συνολικά για τη νέα γενιά επιδοτήσεων που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να ανακουφίσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά σπίτια, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 292 εκατ. θα είναι εθνικοί πόροι και τα υπόλοιπα συμμετοχή ιδιωτών και τραπεζών.

Το τελευταίο διάστημα, όπως υποστηρίζει το "newmoney.gr" γίνονται απανωτές συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να ξεκινήσει η υποδοχή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το πρώτο δίμηνο του 2018. Μετά τα Χριστούγεννα προβλέπεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η απόφαση με την οποία θα εγκριθεί ο Οδηγός Εφαρμογής πάνω στον οποίο θα στηριχθεί όλη η υλοποίηση του νέου προγράμματος.

Την ίδια ώρα γίνονται οι απαιτούμενες δοκιμές του πληροφοριακού συστήματος που θα διασυνδεθεί με τις τράπεζες, με στόχο να «κουμπώσουν» σε αυτό όλα τα συστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο των συστημικών τραπεζών που φημολογείται ότι εξυπηρετούνται μέχρι στιγμής. Η ένταξη και των συνεταιριστικών τραπεζών στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι υψηλής προτεραιότητας θέμα προκειμένου να υπηρετήσουν τον στόχο της διάχυσης του προγράμματος και στις τοπικές κοινωνίες. Μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο status του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ότι οι ενέσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούν να γίνουν χωρίς τη λήψη δανείου από τους δικαιούχους και να καλυφθούν με ίδια κεφάλαια.

Σε ποιους αφορά το πρόγραμμα

Τις προϋποθέσεις για ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα καθορίζουν αμιγώς εισοδηματικά κριτήρια. Στο νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνονται συνολικά επτά κατηγορίες με μέγιστο ποσοστό επιδότησης 60% έως 10.000 ατομικό εισόδημα (έως 20.000 οικογενειακό) και ελάχιστο 0% για όσους διαθέτουν ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.000 έως 50.000. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δίνεται επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου. Τα ποσά επιδότησης θα προσαυξάνονται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ βάσει του σχεδίου οι επιλέξιμες δαπάνες δεν θα υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ. Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα μια κατοικία θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει φορολογικών στοιχείων ως κύρια. Επίσης πρέπει να είναι «καθαρή» από πλευράς πολεοδομικών παραβάσεων.

Στο πρόγραμμα υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών του κτιρίου ή του συγκροτήματος να χρησιμοποιείται ως κατοικία και να αποτελούν ένα ενιαίο διακριτό σύνολο. Δεν θα είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.

Χρειάζεται απόφαση της γενικής συνέλευσης για να υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό.

Στη συνέχεια υποβάλλεται ένα συνολικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το τμήμα του κτιρίου που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα και γίνονται οι κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Οσοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στις παρεμβάσεις που αποφάσισε η συνέλευση της πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια. Εφόσον πρόκειται για μισθωμένη κατοικία, ο ιδιοκτήτης χάνει την προσαύξηση της επιδότησης του 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Ετσι, το συνολικό ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να είναι πάνω από 80.000 ευρώ στο σύνολο των αιτήσεων εφόσον πρόκειται για πολυκατοικία. Επίσης, δεν θα έχουν πρόσβαση στο νέο πρόγραμμα όσοι έχουν υπαχθεί σε παλιότερα προγράμματα («Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον Ι»).

Η ένταξη μιας κατοικίας στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» προϋποθέτει τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. Η πρώτη γίνεται για να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) προκειμένου να είναι επιλέξιμες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα κτίρια. Για να κριθεί μια κατοικία επιλέξιμη από το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ». Το ΠΕΑ καταχωρείται στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία (παρεμβάσεις, ύψος δαπάνης κ.ά.) για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος. Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων οι ιδιοκτήτες διενεργούν νέα ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδουν νέο πιστοποιητικό. Ολη η διαδικασία μπορεί να ανατεθεί σε συμβούλους έργου (μηχανικούς) και η δαπάνη να καλυφθεί από το πρόγραμμα αρκεί να έχει γίνει αποδεκτή η αίτηση και να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων ανά Περιφέρεια και όχι μετά τον Δεκέμβριο του 2021.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΗΠΑ: 256.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο - Αύξηση προσλήψεων προς το τέλος του 2024

Τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δίνουν στην Federal Reserve περισσότερους λόγους να διατηρήσει …