Πεθαίνουν τα smartphone; Η άφιξη του αρχικού iPhone το 2007 προκάλεσε μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την υπολογιστική ισχύ, μετατρέποντάς την από κάτι που υπήρχε σε ένα γραφείο, σε κάτι που έχουμε συνεχώς στο χέρι και το χρησιμοποιούμε πάρα πολλές φορές τη μέρα (και τη νύχτα).
Σήμερα, μετά από σχεδόν μια δεκαετία έντονων αλλαγών, το smartphone έχει καταφέρει να φτάσει το ύψος των δυνατοτήτων του. Είναι ο συνεχής ψηφιακός σύντροφος μας, έχοντας συγχωνεύσει τις δυνατότητες του υπολογιστή, της κάμερας, της τηλεόρασης, του sat-nav και άλλων σε μια συσκευή που κυκλοφορεί στο δρόμο.
Όμως η οθόνη που είναι δύο φορές πιο φωτεινή, λάμπει λιγότερο καιρό από μια άλλη, και τα smartphones λάμπουν πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια.
Η καινοτομία των smartphones αρχίζει να τερματίζει. Με βάση το άρθρο του "Secnews" δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα άλλο να ενσωματωθεί σε μια συσκευή, πράγμα που σημαίνει ότι η προσθήκη μιας καμπύλης οθόνης μπορεί να θεωρηθεί απλά τέχνη. Τα smartphones μας είναι υπερβολικά γεμάτα με έξυπνα χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν, και σίγουρα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Σε πολλές χώρες η αγορά είναι κορεσμένη.
Το smartphone χρειάστηκε δέκα χρόνια από την πρώτη του έκδοση για να ολοκληρωθεί.
Και τώρα τι θα συμβεί;
Κάποια στιγμή φαινόταν ότι τα wearables θα ήταν η επόμενη μεγάλη τεχνολογία. Αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει αρκετή ισχύς επεξεργασίας και διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε κάτι σαν ένα smartwatch. Έτσι μάλλον δεν μπορεί να γίνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση όπως ένα τηλέφωνο. Ακόμη και αν αυτά τα δύο προβλήματα ξεπεραστούν, η οθόνη δεν πρόκειται να είναι ποτέ αρκετά μεγάλη για να την υιοθετήσουμε για τη σύνδεση μας με τον ψηφιακό κόσμο.
Αυτό αφήνει την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα τον κύριο υποψήφιο.
Τα smartphones όπως το Samsung Galaxy S8 της Samsung (και σχεδόν σίγουρα το επόμενο iPhone) μπορούν ήδη να λειτουργήσουν ως VR players όταν συνδεθούν με την κατάλληλη συσκευή.
Αυτό από μόνο του αν και δεν είναι αυτόνομη χρήση του VR, θα δώσει στους καταναλωτές μια ιδέα για το τι πρόκειται να έρθει.
Έτσι στο μέλλον (μεσοπρόθεσμα), όταν η ιδέα του AR/VR γίνει πιο δημοφιλής, τα smartglasss θα κάνουν μια εντυπωσιακή επιστροφή. Αν και υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις για το φαινόμενο “glasshole” (πολλοί δεν θα ήθελαν να φορούν γυαλιά, ειδικά όταν κάποιος διαβάζει κάτι στο φακό αντί να προσέχει μια συζήτηση) μοιάζει να είναι η επόμενη εξέλιξη της προσωπικής τεχνολογίας.
Τα Smartglasses θα έρθουν σαν έξυπνοι φακοί επαφής ή ακόμα και σαν τεχνολογία ανάγνωσης του μυαλού που ανακοίνωσε το Facebook. Ο Elon Musk άλλωστε έχει μιλήσει ήδη για κάτι παρόμοιο.
Τα smartphone δεν θα πεθάνουν εντελώς φυσικά. Οι παλιές τεχνολογίες δεν πεθαίνουν, απλά βρίσκουν διαφορετική προτεραιότητα στη θέση τους.
Η πλησιέστερη συσκευή που άλλαξε θέση προτεραιότητας είναι ο Η/Υ: από την ταχεία υιοθέτηση φτάσαμε το επίπεδο κορεσμού, και στη συνέχεια σε μια στασιμότητα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που ακολουθήθηκε από μια αργή έκρηξη της καινοτομίας πριν τον αφήσουμε να υπάρχει στο σπίτι.
Κατά τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια θα γίνει το ίδιο με το smartphone.
Όμως όλες αυτές οι ανερχόμενες μελλοντικές τεχνολογίες, όπως το VR, και η ιδέα της χρήσης αισθητήρων που διαβάζουν σκέψεις, εκθέτουν τεράστια ερωτήματα για την ιδιωτικότητα, την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Αυτά τα ερωτήματα έχουν ήδη προκύψει από την εποχή των έξυπνων τηλεφώνων, όπως το κατά πόσο χρειάζεται να μπορεί να εντοπίζεται καθένας από εμάς ανά πάσα στιγμή, ή το τι σημαίνει για την κοινωνία και στις σχέσεις μας με τους άλλους να περνάμε τόσο χρόνο αλληλεπιδρώντας μέσα από τα τηλέφωνά μας. Αυτά δεν τα λύσαμε ακόμα.
Ωστόσο, με την τεχνολογία των smartglasses ή ακόμα και την τεχνολογία ανάγνωσης του νου, η οποία θα κάνει τη σχέση μας με την τεχνολογία ακόμη πιο οικεία και εύκολη στην πλοήγηση, μάλλον θα θυμόμαστε τις επιπλοκές της εποχής των smartphones με νοσταλγία.