Διετής(υποχρεωτικά) πλέον η εγγύηση στις αγορές νέων προϊόντων

Μέτρα προστασίας του καταναλωτή στις αγορές νέων προϊόντων εισάγει στην ελληνική νομοθεσία το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση όλοι οι πωλητές υποχρεούνται να παρέχουν υποστήριξη μετά την πώληση ενός προϊόντος στον καταναλωτή για μία διετία.

Η διετής υποχρέωση
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέχουν συνεχείς τεχνικές υπηρεσίες σε αυτό το διάστημα για τη συντήρηση και επισκευή του προϊόντος.

Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ευχέρεια προμήθειας ανταλλακτικών και άλλων τυχόν αγαθών, που απαιτούνται για τη χρήση του και σύμφωνα με τον προορισμό του

Στο πλαίσιο αυτό, ανεξάρτητα από το αν παρέχεται εγγύηση πέραν του ενός έτους στον καταναλωτή, θα πρέπει η επιχείρηση που το διέθεσε να είναι σε θέση να το επισκευάσει με ή χωρίς κόστος μέσα στην πρώτη διετία από την αγορά του.

Τι γίνεται με τις εγγυήσεις
Παράλληλα, αποσαφηνίζονται οι έννοιες της εμπορικής και της νόμιμης εγγύησης.

Ενώ ως σήμερα ο καταναλωτής γνώριζε μόνο την εμπορική εγγύηση που συνήθως συνοδεύει το προϊόν, δεν του ήταν γνωστά τα δικαιώματα που απορρέουν από τη νόμιμη.

Πλέον οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να αποσαφηνίζουν στους καταναλωτές αν προσφέρεται ή όχι εμπορική εγγύηση (πέραν της νόμιμης) είτε από τον κατασκευαστή είτε από τον πωλητή.

Σε ποια προϊόντα αφορά
Η ρύθμιση αυτή αφορά προϊόντα, τα οποία εύλογα ο καταναλωτής αναμένει την παροχή εγγύησης, λόγω της φύσης του αγαθού, την αναμενόμενη πιθανή διάρκεια ζωής τους, την τεχνολογική τους περιπλοκότητα και τα επικρατούντα συναλλακτικά ήθη, όπως:

  • Τα τεχνολογικά αγαθά
  • Τα αυτοκίνητα
  • Οι οικοσκευές

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι υποχρεωτική η παροχή επιπλέον εγγύησης, πέραν της νόμιμης, για επιστροφή του καταβληθέντος τιμήματος, αντικατάσταση, επισκευή ή φροντίδα με οποιονδήποτε τρόπο του καταναλωτικού αγαθού, αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δήλωση της εγγύησης ή στη σχετική διαφήμιση.

Τέλος, ορίζονται αυστηρά πρόστιμα και σε περιπτώσεις παράβασης της νομοθεσίας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή, πωλητή, παραγωγού ή διανομέα περισσότερες από τρεις αποφάσεις επιβολής προστίμου, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τέμπη: Προανακριτική ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη σχετικά με το "μπάζωμα …