Τι ισχύει για αγρότες με βιβλία β κατηγορίας και κέρδη από αγροτικά το 2016

Αγρότης κανονικού καθεστώτος με βιβλία β κατηγορίας δηλώνει κέρδη από αγροτικά το 2016, στα 20000,00 ευρώ στον κωδικό 461 του ε1. Μεταφέρω την ζημιά των 10000,00 ευρώ από την αγροτική δραστηριότητα της προηγούμενης χρονιάς στον κωδικό 467 του ε1, καθώς καλύπτονται τα τεκμήρια του. Το φορολογητέο είναι στα 10000,00.

Η δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά. Ο ΕΦΚΑ σε τι ποσό θα υπολογιστεί; Στα 20000,00 ή στα 10000,00; Θα ληφθεί υπόψιν η ζημιά;

Απάντηση

Κατά την άποψή μου, εφόσον η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι το καθαρό φορογολητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους, δεν θα ληφθεί υπόψη η ζημία προηγούμενης χρήσης κατά τον υπολογισμό

Με το άρθρο 40 του Ν.4387/2016 προσδιορίστηκε η διαδικασία υπολογισμού εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Αναλυτικότερα οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του ΟΓΑ, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, ασφαλίζονταν ως αυτοπασχολούμενοι στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, καταβάλλουν από 1/1/2017, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα και κάθε άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Από 1/1/2018 και εντεύθεν, η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα και κάθε άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως εκάστοτε ισχύει, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά, για το έτος 2018, η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος.

Κατά την άποψή μας,  εφόσον η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι το καθαρό φορογολητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα  του προηγούμενου έτους , δεν θα ληφθεί υπόψη η ζημία προηγούμενης χρήσης κατά τον υπολογισμό.

Δημήτρης Μπόκαρης-Φοροτεχνικός


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Τριήμερη περιοδεία στην Ήπειρο

Υπενθυμίζεται πως τους Παξούς επισκέφθηκε το πρωί ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή του …