Για 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους ανοίγει το taxisnet

Ελπίδες για πληρωμή φόρων με... ευκολίες πληρωμής τέλος, τουλάχιστον για φέτος. Ο προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει για το 2018 ό,τι και για το 2017.  Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» Πρωταπριλιά και θα υποδεχτεί τα 6,5 εκατομμύρια των υπόχρεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Όσο για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εκτός συνταρακτικού απροόπτου μέσα στον Αύγουστο. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ούτε δυνατότητα για πληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις θα υπάρξει φέτος ούτε το πάγιο πρόβλημα του «οπισθοβαρούς» προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων θα επιλυθεί. Έτσι, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (πριν την αφαίρεση των επιστροφών φόρου) θα φτάσουν (βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει) στα 21,652 δις. ευρώ με τον μέσο μηνιαίο όρο να ανέρχεται στα 3,6 δις. ευρώ, στο β’ εξάμηνο τα έσοδα θα πρέπει να εκτιναχθούν στα 31,08 δις. ευρώ ή στα 5,18 δις. ευρώ ανά μήνα.

Κατά το άρθρο του "Παραπολιτικά", από την πλήρη ανοργανωσιά και τις χειρόγραφες διαδικασίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει περάσει στο... ηλεκτρονικό μποτιλιάρισμα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να ενεργοποιηθούν μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές οι οποίες κρίνονται ζωτικής σημασίας για τα φορολογικά έσοδα.

Είναι τέτοιο το «μποτιλιάρισμα» -το οποίο τροφοδοτείται και από τις αλλεπάλληλες αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας- ώστε όλα να γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή:

  • Από τις αρχές του 2018 έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αφενός για να ελέγχεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου (ενοικιάσεις 60 ή 90 ημερών, αξιοποίηση έως 2 ακινήτων ανά ΑΦΜ κλπ) και αφετέρου για να υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος.
  • Αυτή η εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμη όχι νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου ενώ άγνωστο είναι ακόμη το πώς θα γίνει η συλλογή των στοιχείων για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2017.

Από τις αρχές του 2018, η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αυστηροποιηθεί. Προβλέπεται ότι όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις εμπρόθεσμα, θα χάνει τα προνόμια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, έχει ως μόνη διέξοδο την ένταξη στις 12 δόσεις. Υποτίθεται ότι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων και από όσους έχουν βεβαιωμένες αλλά μή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και αυτή η εφαρμογή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη (σ.σ η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή την τελευταία στιγμή) ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα «ανοίξει» στο τέλος Ιανουαρίου ταυτόχρονα με την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις.

Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα τεθεί στη διάθεση του κοινού προς την Πρωταπριλιά. Οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν το να τεθεί η εφαρμογή νωρίτερα στη διάθεση του κοινού είναι ουκ ολίγες. Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος με τη μή δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βγάλει ακόμη την απόφαση που θα ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία εκπλήρωσης της συγκεκριμένης υποχρέωσης για τους επαγγελματίες. Και χωρίς τους επαγγελματικούς, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εικόνα για το ποιοι κάλυψαν την υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών πληρωμών και ποιοι όχι. Το νέο ηλεκτρονικό έντυπο Ε3 τώρα ετοιμάζεται ενώ το νέο έντυπο Ε1 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε θα εφαρμοστεί και φέτος το σύστημα των τριών διμηνιαίων δόσεων (ή των 6 μηνιαίων αν αποφασιστεί να αλλάξει ο νόμος).

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς βάσει των εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς κρίνεται ποιος θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ποιος όχι. Ειδικά φέτος, υπάρχουν πρόσθετες «δυσκολίες». Η διαδικασία καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ακόμη και αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και γίνουν οι ανακοινώσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος και στη συνέχεια να καθοριστούν οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 10 μετοχές - οδηγοί της ανόδου το 2024

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει άνοδο 8,08% από τις αρχές …